Favoriete boeken van 2019

favoriete boeken van 2019

Mijn favoriete boeken van dit jaar

Vandaag deel ik mijn favoriete boeken van 2019 met je. Het was nog best lastig kiezen en mooie boeken als Romanschrijver van beroep (Haruki Murakami), The Hazel Wood (Melissa Albert) en A ladder to the sky (John Boyne) hebben de lijst net niet gehaald. Sommige boeken in de lijst zijn niet dit jaar verschenen, maar heb ik dit jaar pas gelezen en zijn om die reden opgenomen.

1 Sally Rooney – Normal people (Engels)

Normal people staat voor mij op nummer een dit jaar. In dit boek klinkt de rijke Ierse literaire traditie door, evenals de eigentijdse en authentieke stem van Rooney zelf. Er gebeurt veel onder de oppervlakte van het verhaal, onderhuids. Het is broeierig, maar niet op een expliciete manier. Daarmee is het wat mij betreft de perfecte metafoor voor wat er op dit moment in de wereld gebeurt. Normal people is rauw, eigentijds, bijzonder, aangrijpend, vervreemdend en kwetsbaar.

2 & 3 Max Porter – Lanny (Engels) & Grief is the thing with feathers (Engels)

Zowel Lanny als Grief is the thing with feathers heeft een lyrische schrijfstijl. De stream-of-consciousness-vertelling voert je mee langs verschillende personages, scènes en perspectieven. Het verschil tussen werkelijkheid en verbeelding vervaagt en ook subjectiviteit speelt in deze boeken een belangrijke rol. Beide boeken zijn mytische vertellingen, hedendaagse, rauwe sprookjes die de dagelijkse realiteit vanuit een ander perspectief belichten. Een bijzondere leeservaring! 

4 Hanna Bervoets – Efter

Hanna Bervoets vind ik misschien wel de beste Nederlandstalige schrijver van onze tijd. Ze legt de vinger steevast op de zere plek, maar ze doet dat met humor en een grote dosis intelligentie. Haar boeken worden nooit zwaar, maar laten je wel nadenken over de wereld waarin we leven, zonder voorspelbaar te worden. Haar optreden bij Zomergasten was inspirerend en wordt zwaar ondergewaardeerd.

5 Eva Meijer – Het vogelhuis

Ik vind het leuk om over vogels te lezen, maar tot nu toe was dat altijd in de vorm van non-fictie. In eerste instantie was ik bang dat een roman over vogels een beetje te veel van het goede zou zijn. Gelukkig heeft Eva Meijer een goede balans gevonden tussen mens en dier. Het vogelhuis is zo’n mooi verhaal dat het een plek in mijn top 10 heeft gekregen

6 Ilja Leonard Pfeiffer – Grand hotel Europa

Er was dit jaar zoveel te doen om dit boek dat ik ook heel nieuwsgierig was geworden. Grand Hotel Europa is een beeldende vertelling van een andere wereld, over een oude cultuur die volgens veel mensen verloren aan het gaan is: het oude Europa. Daartegenover staat het (Italiaanse) machismo, dat goed vertegenwoordigd is op de pagina’s. Grand Hotel Europa is helaas wel in mijn waardering gezakt door de onsportieve, zogenaamd ‘satirische’ reactie van Pfeiffer nadat Rob van Essen de Libris Literatuurprijs won.

7 Jonathan Auxier – Sweep (Engels)

Een ontroerend historisch jeugdboek over een jong meisje dat als schoorsteenveger in Londen werkt. In het verhaal word je meegenomen langs haar verdriet en onbegrip als ze de schoonsteenveger verliest die haar onder zijn hoede heeft genomen, waarna ze wordt opgenomen in het veegbedrijf van een bullebak voor wie geld belangrijker is dan het leven van de kinderen. De hoofdpersoon ontpopt zich tot een (hedendaags aanvoelende) vrijheidsstrijder, die opkomt voor de rechten van de kinderen in Londen. Een sprankelend verhaal!

8 Marijke Schermer – Liefde, als dat het is

In deze novelle wordt het aloude cliché van de vreemdgaande man omgedraaid en zien we de vrouw als een niet-traditionele ‘bad guy’. Ik vond het een verademing om op deze manier over een familiedrama te lezen en ook de onaangekondigde perspectiefwisselingen dragen hieraan bij. Marijke Schermer heeft een heel eigen stem waarop je meedrijft door het verhaal. 

9 Roald Dahl – Kiss kiss (Engels)

Roald Dahl is niet meer uit onze boekenkasten weg te denken, maar zijn bundel met korte verhalen voor volwassenen kende ik nog niet. Kiss kiss is luguber, zwartgallig en extreem humoristisch. Na elk verhaal had ik zin in meer en stond ik versteld van de ingenieuze plotwendingen die je soms wel en soms niet ziet aankomen, maar die desondanks altijd verrassend zijn door de geniale uitwerking ervan.

10 Lara Prescott – Wat we niet vertelden 

Dit boek heb ik persklaar gemaakt voor uitgeverij The House of Books en is dus niet via de reguliere wegen op mijn pad gekomen, maar het heeft zeker een plekje verdiend in mijn favorietenlijst van dit jaar. Boeken over schrijvers vind ik sowieso ontzettend interessant om te lezen en dit boek is daar geen uitzondering op. Wat we niet vertelden is een ongelooflijk indrukwekkend debuut dat met sterk oog voor detail is uitgewerkt. 

Wat is jouw favoriet (of favorieten) van afgelopen jaar?

Verder lezen
7 originele cadeaus voor lezers
Favoriete boeken van 2019
Mijn favoriete boeken over schrijvers
12 kinderboeken die alle volwassenen gelezen moeten hebben (deel 1)
19 boeken om deze winter te lezen (NRC)

Dit blog bevat affiliate links naar libris.nl. Als je op deze website iets koopt, ontvang ik een kleine commissie. Het kost jou niets extra’s!


2 reacties op “Favoriete boeken van 2019”

 1. Even uit de losse pols:
  1) Sally Rooney, Normal People
  2) De Wintersoldaat, Daniel Mason
  3) Het instituut, Stephen King
  4) De ontdekking, Harlan Coben
  5) Koelcel, David Koepp
  6) De grens, Don Winslow
  7) Kamer 305, Yvonne Franssen
  8) De consequenties, Nina Weijers
  9) De goede zoon, Rob van Essen (maar vlak voor het einde tóch afgehaakt)
  10) Een heldenleven, Persis Bekkering (idem)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *