Doei 2020, hallo 2021!

Tekstbureau Inge Marleen - Doei 2020, hallo 2021!

Een schandalig lange tijd is verstreken sinds ik mijn laatste blog heb geschreven. De wereld ziet er nu anders uit dan toen en ook op werk- en privégebied is er veel veranderd en gebeurd. Met elke week die blogloos verstreek werd de pen op mijn bureau zwaarder, maar het is nu dan eindelijk tijd voor een update! 

Het hoogtepunt van mijn leesjaar

Aan het begin van het nieuwe jaar wilde ik een blog maken waarin ik terugblikte op mijn afgelopen leesjaar. Maar eigenlijk heb ik daar geen zin in, ik kijk liever vooruit. Toch wil ik één boek delen dat impact op me had en dat het hoogtepunt was van mijn leesjaar.

Americanah van Chimamanda Ngozi Adichie

Americanah gaat over de verwestering van een Nigeriaans meisje, over de mythe van de American dream, over de Afrikaanse en Amerikaanse identiteit. De hoofdpersoon in het boek, Ifemelu, wordt naar eigen zeggen pas zwart op het moment dat ze voet zet op Amerikaanse bodem. Daarvoor was ze een persóón, niet haar huidskleur. Adichies observaties zijn vlijmscherp, maar niet moralistisch. Het lijkt me lastig om als schrijver dat fragiele evenwicht te bewaren, maar dat is perfect gelukt in deze roman. 

Dankzij dit boek kon ik de wereld uit een ander perspectief bekijken en dat was precies waar ik afgelopen jaar behoefte aan had. Wegduiken in een andere wereld. Het is nog lang in mijn hoofd blijven dwalen en ik hoor graag leestips voor vergelijkbare boeken die je ook aan het denken zetten!

Redactiewerk: rebelse meisjes

Een ander hoogtepunt van 2020 (en het begin van 2021) is dat ik als redacteur heb meegewerkt aan de Nederlandse editie van Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes. Dit-was-zo-inspirerend! Op 10 februari is het boek naar de drukker gegaan en kon de spreekwoordelijke champagne worden ontkurkt.

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes – 100 bijzondere Nederlandse vrouwen is een sprankelend en inspirerend voorleesboek met verhalen over Nederlandse vrouwen die de wereld op hun eigen rebelse manier hebben verbeterd. Met zulke voorbeelden kan ieder Nederlands meisje een held worden in haar eigen verhaal! Doelgroep: rebelse meisjes van 0 tot 99.

Het was zó fijn om aan een boek te werken dat diversiteit tussen mensen viert. En niet zoals je tegenwoordig soms ziet als politiek correct agendapunt, maar omdat de mensen en gezichten die bij de verhalen horen gezien moeten worden. 

Het boek verschijnt op 8 maart, internationale vrouwendag, en is verkrijgbaar bij de boekhandel en in de webshop van ROSE stories.

Meer redactienieuws: Mama is minister-president

Mama is minister-president Marieke Visser Ody Neisingh Nadia Meezen

Ook heb ik de redactie gedaan van Mama is minister-president, een avontuurlijk en leerzaam boek waarin stereotiepe rolpatronen worden bevraagd. De moeder van Adam is de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland en ze wordt meteen in het diepe gegooid wanneer Nederland wordt getroffen door een politieke catastrofe. 

Een must-read voor alle kinderen (jong en oud!) met interesse in politiek, democratie en gelijkheid. Het was een feest om hieraan mee te mogen werken en om het boek vorm te zien krijgen! Hoewel we in de echte wereld nog even moeten wachten op de eerste vrouwelijke minister-president geeft dit boek alvast een voorproefje #smullenmaar. 

Semi-privé-of-in-ieder-geval-niet-redactie-of-tekst-gerelateerd

Zoals ook op de ‘over mij’-pagina van mijn website staat, heb ik beeldende kunst gestudeerd. Na mijn studie ben ik een paar jaar flink verdwaald geweest, maar vorig jaar heb ik mijn draai in mijn beeldende werk weer teruggevonden. Na de academie had ik nooit verwacht dat ik weer zou gaan schilderen, maar dat is per ongeluk toch gebeurd. Voor wie dat leuk vindt: neem eens een kijkje.

Kortom

2020 was voor mij in veel opzichten dus een heel goed jaar, maar het was natuurlijk ook vervreemdend om de wereld zich in zo’n chaos te zien storten. Om die reden kon ik me er niet helemaal toe zetten om schrijfblogs te maken: wie zit er nou te wachten op schrijftips midden in een crisis?

De komende tijd zal ik af en toe weer een nieuwe blog delen. Niet iedere week, zoals ‘vroeger’, pre-pandemie, maar wanneer ik iets interessants te melden heb.

Verder lezen 
Interview met Chimamanda Ngozi Adichie (NRC) 
Afropolitans (NRC)
Men leest mij met een beperkte blik (NRC) 
Ik werd pas zwart toen ik in Amerika kwam (NRC) 
Opeens was ik zwart (Trouw)
De diverse en inclusieve boeken van ROSE stories

Dit blog bevat affiliate links naar libris.nl. Als je op deze website iets koopt, ontvang ik een kleine commissie. Het kost jou niets extra’s!

, ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *