Literaire wandelingen: de literaire variant van de nieuwe hobby van Nederland

Inge Marleen literaire wandelingen

Nederland is massaal aan de wandel gegaan tijdens de pandemie. De natuur was het enige attractiepark waar je nog naar binnen mocht en dus steeg dit uitje naar eenzame hoogte in de ranglijsten. Maar wist je dat je je nieuwe hobby ook kunt combineren met een oude? Literaire wandelingen!

En ja, die zijn er óók gewoon in de natuur, want er schijnen ook schrijvers buiten Amsterdam te wonen 😉

Genoeg gegrold, ik heb een lijst voor je gemaakt.

1 Literaire Routes van het Literatuurmuseum

Omdat je misschien al genoeg natuur hebt gezien voor de rest van het jaar trap ik af met wat literaire stadswandelingen. Samengesteld door het Literatuurmuseum. In mijn eigen woonplaats Den Haag heb ik de keuze uit drie wandelingen: Jan Siebelink, Louis Couperus en Yvonne Keuls. Tijdens de tour lees je teksten, luister je audiofragmenten en zie je foto’s over het leven van je favoriete schrijvers.

2 Booklovers’ Tours (Amsterdam)

Daarnet zei ik voor de grap dat er ook schrijvers buiten Amsterdam schijnen te wonen, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat Amsterdam de literaire hoofdstad van Nederland is. Booklovers’ Tours speelt daar slim op in door literaire stadswandelingen in Amsterdam te organiseren. Een greep uit de mogelijkheden: Rebellen en dwarsdenkers in Amsterdam, Amsterdam in de wereldliteratuur en De moeder de schrijver de vrouw. 

Voor wie op afstand wil meegenieten heeft Booklovers’ Tours een podcast waarin literair stadsgids Mechteld Jansen vertelt over haar twee grote liefdes: boeken en Amsterdam.

3 Sagen- en Legendentocht (Natuurmonumenten)

Ben je al dat steen juist zat, dan is er ook genoeg keus voor de natuurliefhebber. Zoals deze Sagen- en Legendentocht op de Veluwe*. Natuurmonumenten reeg de mooiste sagen en legenden van de Veluwe aaneen tot een boeiende wandeling. Wandel mee en luister onderweg naar de – soms bloedstollende – verhalen van de vertellers.

*Deze route is ook beschikbaar in de app van Tales and Tours, maar ik kreeg de app zelf helaas niet aan de praat.

Word je liever meegenomen door een gids? Kan ook

4 Gedichtenroute Henriette Roland Holst

Meer leuks van Natuurmonumenten: de gedichtenroute van Henriette Roland Holst over de Oude Buisse Heide in Noord-Brabant. Onderweg maak je kennis met haar gedichten en geniet je van de prachtige natuur. 

5 Schrijverspad Veluwezoom

Voor de ambitieuze en onvermoeibare literaire wandelaar is er het Schrijverspad Veluwezoom. In etappes van 15 kilometer per dag reis je langs 100 schrijverslocaties op de Veluwe. De totale route is 70 kilometer. 

Verder lezen

Meer leuke literaire tips en bezienswaardigheden? Neem eens een kijkje in mijn Literaire index van Nederland. Een spiksplinternieuwe verzamelplaats voor all things literaryPardon the French. (Nu nog even als bètaversie, binnenkort in volle glorie te bewonderen.)

Deze zomer op vakantie naar het kersverse ‘onafhankelijke’ Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland? Het VK leent zich bij uitstek voor literaire wandelingen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *