Hello world!

Hello world

Het zoveelste blog over taalkwesties, schrijftips, redactieperikelen, uitgeefavonturen en boeken, is dat nou nodig? 

…dacht niemand ooit. Dat wil nog niet zeggen dat ik ook daadwerkelijk iets te vertellen heb. Dus:

Wie ben ik en waarom zou je naar mij luisteren?

De afgelopen vier jaar heb ik met heel veel plezier in het boekenvak gewerkt als freelance redacteur. Vorige maand vond ik het tijd worden voor verandering. Naast mijn freelance redactiewerk ga ik meer diensten aanbieden in het taallandschap, zoals teksten schrijven, vertalen en schrijfbegeleiding. Deze werkzaamheden vormden altijd al onderdeel van mijn opdrachten, maar ik heb ze nooit hardop benoemd. Nu wel! Dit leek me meteen een mooi moment om alles wat ik te weten ben gekomen te delen.

Wat kan je hier verwachten?

Op dit blog ga ik tips en adviezen delen die ik tijdens mijn avonturen in boekenland heb verzameld. (ongeveer) Een keer per week verschijnt er een blog over taal, schrijven, lezen of redigeren, waarmee jij je skills kunt perfectioneren. 

Denk aan onderwerpen zoals: 
De handigste tools voor schrijvers
Hoe begin je met bloggen? 
Wat doe je tegen writer’s block? 
Wat moet je weten voordat je aan je eerste boek begint? 
De waarheid over slushpiles
Achterhaalde adviezen aan schrijvers
Beginnen als freelance tekstschrijver of redacteur
De grootste taalergernissen in zakelijke teksten
Hoe krijg je je manuscript uitgegeven? 
Hypercorrectie
Populaire boeken die ik vond tegenvallen
Omgaan met concentratieproblemen
Tips voor Preptober en NaNoWriMo
…en meer!

Hoe is dat allemaal zo gekomen?

Daarvoor duik ik de krochten van de geschiedenis in. Mijn liefde voor taal stamt uit de tijd dat ik de kans kreeg me te vervelen. Niets stimuleert creativiteit zoals verveling. Als ik een verhaal hoorde of las, wilde ik zelf een vervolg maken, omdat ik het jammer vond dat het al voorbij was. Ik deed dat door te tekenen, te schilderen en te schrijven.

Jaren later klopte ik aan bij de kunstacademie, waar ik die creativiteit verder kon gaan ontwikkelen. Tegelijkertijd bleef de taal aan me knagen. Vooral de structuren die ten grondslag liggen aan taal: hoe komt het dat we elkaar überhaupt kunnen begrijpen, terwijl taal invloed lijkt te hebben op de manier waarop we de wereld zien?

Om het antwoord daarop te kunnen vinden, besloot ik Taalwetenschap te gaan studeren in Leiden. Maar dat riep eigenlijk alleen maar meer vragen op. Met die vragen betrad ik vervolgens de grotemensenwereld, waar ik wilde gaan werken met taal – dat leek me kansrijker dan beeldende kunst (mijn beeldende werk kun je hier vinden).

Werkervaring vond ik in de vorm van stages bij Uitgeverij Prometheus en Querido Kinderboeken. Ik heb ontzettend veel geleerd van de professionele redactieteams die daar werken. Daarna begon mijn werkzame leven professionelere vormen aan te nemen: ik ging als freelance redacteur werken voor uitgeverijen, onder andere The House of Books, Athenaeum-Polak & Van Gennep, Lebowksi, Pluim en De Vier Windstreken. 

Reacties

Laat het me vooral weten als je aanvullende tips hebt, het niet met me eens bent of een beter idee hebt.

Schrijf ze! 

Verder lezen
Over mij
Favoriete boeken van 2019
Toolkit voor de schrijver


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *