Inspiratie: waar haal je het vandaan als je het niet hebt?
Zit je thuis met je handen in je haar vanwege de Coronacrisis? Of omdat je geen inspiratie hebt om eindelijk verder te schrijven nu je onverhoopt zeeën van tijd hebt? Geen zorgen! Inspiratie kun je namelijk ook bestellen en thuis laten bezorgen. Maar hoe?
Inspiratie op bestelling
Je kunt inspiratie bestellen en laten thuisbezorgen, maar het komt niet zomaar naar jou toe. Inspiratie is namelijk niet gratis. Het is hard werken. Dit is een van de eerste dingen die je op de kunstacademie leert. Je moet er zelf op af, zelf actie ondernemen, anders kom je er niet. Waarschijnlijk leer je op schrijfopleidingen hetzelfde, want dit geldt voor alle creatieve beroepen.
Voor veel amateurschrijvers is ‘geen inspiratie’ een excuus om zich achter te verstoppen. Ja, dat klinkt hard. Ja, ik zeg amateur. Want beroepsschrijvers zitten dag na dag aan hun bureau te zweten, ook als het niet lukt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat als je een drukke baan hebt, kinderen, een sociaal leven, je dezelfde hoeveelheid uren hoeft te maken. Het betekent wel dat je je niet achter excuusjes moet verstoppen. ‘Geen inspiratie’ wil ik dus nooit meer horen.
Hoe zorg je ervoor dat je inspiratie weer gaat stromen: 9 tips!
1. Gewoon beginnen: schrijfoefeningen, automatic writing en mindmappen
De beste manier om inspiratie op te doen, is door gewoon te beginnen. Je creativiteit moet getriggerd worden en dat gebeurt niet door af te wachten. Als je nog geen idee hebt wat je precies wil gaan schrijven, kan het helpen om te mindmappen of te brainstormen. Heb je al een globaal idee, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? Probeer automatic writing of schrijfoefeningen om op gang te komen. Heb je meer behoefte aan houvast, begin dan met een outline.
Mindmappen en brainstormen
Schrijf kernwoorden op die je inspireren. Wat vind jij interessante onderwerpen om over te lezen, wat zou je graag willen schrijven? Historische romans, sciencefiction, literatuur met een grote L, een romantisch verhaal, autobiografisch, cabaret of iets heel anders? Werk vanuit die woorden naar meer woorden, gedachten, ideeën, concepten, zinnen die vervolgens leiden tot een nieuw verhaal.
Misschien kan dit filmpje je daarbij helpen: How to brainstorm ideas for writing (Rachel Stephen)
Automatic writing en freewriting
Automatic writing is een techniek waarbij je wordt gemotiveerd om niet eerst heel lang te gaan denken, maar om direct te beginnen. Zet een timer voor vijf minuten en schrijf alles op wat in je opkomt. Je mag niet knippen en plakken in je gedachten. Schakel je innerlijke redacteur uit, hij is niet gewenst. Je mag niet stoppen met schrijven. Als je echt even geen gedachten hebt, schrijf je bijvoorbeeld: ik weet niet meer wat ik moet schrijven.
Freewriting is ongeveer hetzelfde, maar dan zonder tijdsdruk. Je begint gewoon en je ziet wel waar je uitkomt. Beide manieren zijn een goed begin om perfectionisme buiten te sluiten en je ideeën te ontwikkelen.
Schrijfoefeningen
Online zijn ontzettend veel schrijfoefeningen te vinden die je helpen om ideeën te formuleren. Een tijdje terug deelde ik 20 schrijfprompts die je hier misschien mee kunnen helpen.
Outline
Ben je meer iemand die alles tot in de puntjes voorbereid voordat je aan een klus begint, dan is een outline iets voor jou. Een outline is een samenvatting van je verhaal waarin je het plot stap voor stap uitdenkt. Aan de hand daarvan kun je de details gaan invullen en je ideeën de vrije loop laten. Inspiratie gegarandeerd.
Wijk gerust af van je outline als je verhaal een heel andere wending neemt, het is alleen bedoeld als steuntje. Staar je er dus niet op vast. Voor meer informatie over deze techniek raad ik het prepbook van NaNoWriMo aan (hij is nu helaas offline gehaald, maar in het najaar zal hij weer beschikbaar zijn) en de schrijfcursus van The Guardian.
Misschien heb je ook iets aan deze twee filmpjes:
Video: My outlining process – How to outline a novel (ShaelinWrites)
Video: 15 beat plot structure (ShaelinWrites)
2. Schrijfgerelateerde YouTube-filmpjes en blogs
Het kan enorm motiverend en inspirerend om mensen te horen praten over wat jij heel graag wil doen: schrijven. Op YouTube zijn genoeg schrijffilmpjes te vinden en ook blogs staan vol schrijfinspiratie. Als je een abonnement hebt op een krant kun je ook op de website zoeken naar interviews met schrijvers.
3. Druk uitstelgedrag de kop in
Een blog lezen of filmpje bekijken om jezelf een schop onder de kont te geven is prima. Maar als je twee uur later nog steeds aan het surfen bent, dan schiet het zijn doel voorbij. Laat de tabbladen desnoods openstaan voor een later moment. Uitstelgedrag is de natuurlijke vijand van inspiratie. Hetzelfde geldt voor schrijfboeken. Heel interessant, ze kunnen je zeker verder helpen. Maar lees die naast je zoektocht naar inspiratie, zodat het je niet in de weg staat om ook daadwerkelijk te beginnen.
4. Aantekeningen maken
Dit is alvast een preventieve tip tegen toekomstige inspiratieloosheid. Als je het hele jaar door een boekje bijhoudt met schrijfaantekeningen (kan ook op je telefoon) dan heb je altijd een aanknopingspunt om te beginnen. Elke keer als je iets interessants te binnen schiet, schrijf je het op. Probeer dit zo gedetailleerd mogelijk te doen, anders is de kans groot dat je het later terugleest en denkt: ‘Wat zou ik hier in vredesnaam mee hebben bedoeld?’ Zonde!
5. Lezen
Deze tip is met name bedoeld om naast de andere tips te gebruiken. Ga op zoek naar een boek dat in de stijl en het genre ligt van het verhaal dat je zelf wil schrijven. In een eerste versie is het helemaal niet erg als je een beetje afkijkt (maar ga niet blindelings kopiëren), zodra je je inspiratie terug hebt geef je er vanzelf je eigen draai aan.
6. Houvast: een cursus
Soms helpt het om houvast te hebben aan een cursus die je stap voor stap vertelt wat je moet doen (en hoe). Wijk er gerust van af en gebruik het puur als steuntje in de rug. Eerder noemde ik al de handige cursus van The Guardian: How to write the first draft of a novel in 30 days. Alle links van deze 30-daagse (gratis) online cursus kun je helemaal onderaan deze blogpost vinden.
7. Routine
Inspiratie is vooral blijven doen, blijven werken aan je ideeën en niet te vroeg opgeven. Als je een langere tijd niet hebt geschreven duurt het weer even om erin te komen, dat is normaal. Gun jezelf die tijd en wees niet te hard voor jezelf als het niet meteen lukt. Met een vaste routine pak je de draad makkelijker op en hou je de inspiratie vers.
8. Slaap
Als je moe bent en slecht slaapt, zijn je hersenen niet (goed) in staat om nieuwe, inspirerende ideeën te bedenken. Zorg dus naast bovenstaande tips ook goed voor jezelf en zorg dat je genoeg slaapt. Slaap is een van de eerste dingen die mensen in de hectiek van alledag opofferen.
9. Gratis feedback tijdens de coronacrisis
Meerdere organisaties bieden tijdens de Coronacrisis (bijna) gratis feedback aan door ervaren redacteuren en schrijfdocenten. The Writer’s Guide to the Galaxy post elke paar dagen een schrijfopdracht en voor maar 25 euro kun je daar feedback op ontvangen. Ook Querido Academie post dagelijks schrijfopdrachten en voorziet de dag erna een paar inzendingen gratis van feedback.
Wat heb jij in gedachten om je inspiratie te kickstarten?
Verder lezen
Boeken over schrijvers
Hoe vergroot je je schrijfproductiviteit in 2020?
Je manuscript herschrijven: do’s en don’ts
Kerstcadeaus: freebies voor schrijvers
Toolkit voor de schrijver
Writing inspiration: 12 strange and simple tips from famous authors, living and dead
#schrijvenintijdenvancorona
2 reacties op “Inspiratie: 9 manieren om aan schrijfinspiratie te komen”
Wat leuk die YouTube posts voor schrijvers. Ik kijk eigenlijk nooit op YouTube, maar dit is wel heel inspirerend.
Sorry voor mijn late reactie! (Ik krijg geen notificaties meer van comments) YouTube is echt een aanrader, ik zou je er zeker eens in onderdompelen.