10 tips voor Preptober (NaNoWriMo)

10 tips voor Preptober (NaNoWriMo)

Preptober is de maand die voorafgaat aan november, wat voor schrijfminnend Nederland natuurlijk NaNoWriMo betekent: National Novel Writing Month.

Wat is NaNoWriMo?

Voor iedereen die ‘NaNo’ nog niet kent: samen met de rest van de wereld ga je de uitdaging aan om in november, in één maand tijd, een boek te schrijven. Het doel is daarbij dat je de 50.000 woorden aantikt op de laatste dag van de maand. Dat betekent 1667 woorden per dag. Petje af als dat je lukt zonder voorbereiding. Daarom geef ik je een paar tips om het meeste uit oktober te halen en november volledig te benutten! 

Voordelen

  • De community is ontzettend actief, daardoor is de kans groter dat je doorzet.
  • Het is laagdrempelig: als je altijd al eens een boek hebt willen schrijven, is de stap om dat nu te doen een stuk kleiner. Het is uiteindelijk toch best een overweldigende uitdaging om het ‘helemaal alleen’ te doen.
  • Het is inspirerend om met zoveel mensen tegelijk hetzelfde doel te hebben.
  • Heb je niet genoeg aan online steun, er zijn ook evenementen waar je naartoe kunt gaan, zoals de kick-off, write-ins en writeathons.
  • NaNoWriMo biedt een heleboel tools die je kunt gebruiken om je doel te halen, zoals een prepboek, peptalks en fora waarop je de problemen waar je tegenaan loopt kunt bespreken en andere ‘wrimo’s’ kunt steunen.
  • Je leert gelijkgestemde mensen kennen, als je dat zou willen (je kan er ook privé aan meedoen).

Nadelen

  • Het is ondanks alle voordelen redelijk makkelijk om af te haken, omdat er geen financiële druk achter zit. Als je niet actief bent in de (online) community, dan is er ook geen sociale druk.
  • Het vergt inzet en toewijding, maar stiekem moet je ook geen boek willen schrijven zonder er hard voor te willen werken.

10 tips waarmee je tot in de puntjes bent voorbereid

1. Technische voorbereiding

Zorg dat je al je huiswerk hebt gedaan: het idee voor je boek staat als een huis, je hebt je plot uitgewerkt, je hebt levensechte personages neergezet en een beeldende setting geschept.

2. Timemanagement

Maak alvast tijd vrij in november en plan je schrijftijd in: er komen altijd dingen tussen die je echt niet af kunt zeggen, dus wees redelijk streng en spartaans met de afspraken die je van tevoren al vastlegt. Hou zoveel mogelijk tijd vrij voor NaNoWriMo. De makkelijkste manier is om NaNo te zien als een persoon met wie je een afspraak hebt of om het te zien als een afspraak met jezelf. Als iemand je dus vraagt of je zaterdag de 9e tijd hebt, is het aan jou of je zegt: ‘Sorry, maar ik heb al wat anders.’ of: ‘Gezellig!’ 

3. Schrijftijd indelen

Bedenk hoe je schrijftijd eruit gaat zien. Ga je 1667 woorden per dag schrijven of is dat totaal onrealistisch met je werkrooster en zul je in het weekend 12.500 woorden moeten schrijven? Als je niet dagelijks schrijft, is de kans dat je de eindstreep haalt wel aanzienlijk lager, omdat je aan kan gaan hikken tegen het grote aantal woorden dat je voor de kiezen hebt. Probeer dus al je tijd goed te benutten: neem een notitieboek (of laptop) mee als je forenst in de trein of sta een uur eerder op. 

4. Maak je investering tastbaar

Zoek een visuele tracker op Google of maak er zelf een en print hem uit. Dit is vergelijkbaar met een to-dolijstje waarop je lekker mag gaan doorstrepen. Wat geeft nu meer voldoening? Je ziet meteen hoe ver je bent en hoeveel je nog moet. Motiverend!

5. Gebruik het prepboek ook tijdens het schrijven

Hou het NaNoWriMo-prepboek bij de hand. Het kan een handvat bieden als je even vastzit of ergens niet uitkomt. 

6. Schrijfhandleiding van The Guardian (Engels)

Ook The Guardian heeft een ontzettend handige schrijfhandleiding samengesteld: How to write a book in 30 days. Perfect voor NaNo! Het is even wat zoekwerk om alle links bij elkaar te vinden, maar dan heb je ook wat. Omdat oktober al een eindje gevorderd is en jij ook wel wat beters te doen hebt, heb ik alle links alvast voor je verzameld en onder in deze post geplakt.

7. YouTube! 

Op YouTube kun je motiverende filmpjes vinden van mede-wrimo’s als het even tegenzit, maar je kunt er ook van alles vinden over de voorbereidingen voor NaNo.

8. Zorg voor beloningen

Beloon jezelf tussendoor als je bepaalde mijlpalen hebt gehaald, zoals: 25%, 50%, 75% en 100% van je doel. Dit werkt het beste als je van tevoren bepaalt wat de beloningen zijn en als je de beloningen niet ook aan jezelf gaat geven als troostprijs (al heb je wel een beloning verdiend aan het einde als je écht je best hebt gedaan, los van of je het hebt gehaald of niet). Maar vier beloningen is beter dan één, toch?

9. Maak alvast kennis met mede-wrimo’s

Duik in oktober alvast het forum in, word actief, dan is de kans dat je afhaakt kleiner, want je hebt je doel met anderen gedeeld en je hebt al contacten gelegd. Je zou zelfs met andere deelnemers kunnen afspreken om elkaar te PM-en om te vragen hoe het gaat (zorg dat je de PMs in je mail binnenkrijgt).

10. Investeer in je uitdaging

Koop een mooi notitieboekje: als je je voorbereidingen op papier hebt staan, is de kans groter dat je ermee aan de slag gaat. Het maakt niet uit of je uiteindelijk op de computer gaat schrijven, ook dan is het namelijk super handig om niet tussen allerlei documenten te moeten wisselen en je plot voor je neus te hebben liggen.

Ook jij kunt er op 31 oktober helemaal klaar voor zijn!

Schrijf ze!

Verder lezen
Mijn allereerste blog: waarom zou je naar mij luisteren?
Peptalk NaNoWriMo #1: de bomen en het bos
Peptalk NaNoWriMo #2: 50%!
Peptalk NaNoWriMo #3: de laatste loodjes
Hoe vergroot je je schrijfproductiviteit in 2020? 10 tips!

Links voor de handleiding van The Guardian (Engels):

How to write the first draft of a novel in 30 days 
Worksheets
Brainstorming your story ideas 
Days 1-6: creating your preliminary outline with characters, setting and plot
Day 1: character sketches
Day 2: setting sketches and research strategies
Day 3: plot sketches
Days 4 and 5: the summary outline
Day 6: miscellaneous scene notes and closing scene notes
Days 7–13: researching your novel
Days 14-15: the evolution of your story
Days 16-24: Introducing the formatted outline
Day 16: How to begin organising your formatted outline
Day 17: incorporating story evolution elements
Day 18: incorporating character and setting sketches
Day 19: incorporating research
Days 20-23: brainstorming your formatted outline
Day 24: creating a day sheet
Days 25-28: Evaluating the strength of your formatted outline
Days 29-30: revising your first draft


2 reacties op “10 tips voor Preptober (NaNoWriMo)”

  1. Goeie tips! Ik heb pas net gisteren (twee dagen voor NaNo) besloten om dit jaar tóch mee te doen, dus Preptober is aan mij voorbij gegaan, maar ik ga dit zeker bewaren voor volgend jaar, met het voornemen dan op tijd te beginnen. 😉

    • Wat leuk dat je mee gaat doen! Heel veel succes! De komende paar weken zet ik nog een paar blogs online met schrijftips en peptalks om NaNoWriMo door te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *