Peptalk NaNoWriMo #2: 50%!

Tekstbureau Inge Marleen - NaNoWriMo Peptalk #2: 50%

Peptalk voor als je op de helft bent

Je zit op de helft van NaNoWriMo: je hebt een schouderklopje verdiend! Het is namelijk een hele verdienste om deze maand (bijna) elke dag te schrijven. Want hoe leuk je schrijven ook beweert te vinden, uiteindelijk is het toch lastig om alle afleidingen en verleidingen te weerstaan en je er ook daadwerkelijk toe te zetten. Dus: petje af! 

Misschien kijk je er zelf helemaal niet zo positief tegen aan. Misschien zit je nog lang niet op de 25.000 woorden. Probeer in dat geval de moed niet te verliezen. Het midden van de maand is een makkelijk moment om op te geven als je achterloopt. Het einde is dan nog niet in zicht en je kunt je kostbare schrijftijd ook gebruiken om bij te komen van je loeidrukke werkdag. 

Niet doen!

Bedenk je het volgende:

 • Als je het wél haalt, kun je altijd nog bijkomen van je toekomstige drukke werkdagen, maar heb je ook maar mooi 50.000 woorden op papier gezet.
 • Je hebt je niet voor niets voorgenomen om aan NaNoWriMo mee te doen: je vindt schrijven leuk!
 • Beeld je het gevoel van trots in als je het hebt gehaald aan het eind van de maand.
 • Je zit al op de helft, als je nu nog twee weken doorzet dan heb je het gewoon gehaald! Zelfs als je de 50.000 woorden niet aantikt, heb je je nog steeds een hele maand geconcentreerd op het schrijven.
 • De eerste grove versie van je manuscript schrijven is het allermoeilijkste deel van een boek schrijven. Als je de laatste punt eenmaal hebt gezet, wordt het makkelijker. Je kunt dan aan het leuke deel beginnen: het echte schrijven. Je kunt je verhaal gaan polijsten, van sfeer voorzien, personages meer dimensie geven en eventueel zelfs extra verhaallijnen aanbrengen.
 • Er is geen enkele reden dat jij dit niet zou kunnen! 

Hoe kun je het momentum vasthouden?

Aan de andere kant is het natuurlijk ook mogelijk dat je al vooruit hebt gewerkt. Super! Zorg er alleen wel voor dat je het momentum hooghoudt en niet over een week ineens te weinig woorden hebt omdat je nu steeds tegen jezelf zegt dat dat extra uurtje Netflix nog wel kan. De voorsprong die je nu hebt, ga je op het eind hard nodig hebben. Dus spoor jezelf aan om door te gaan. Bovendien verbiedt niemand je om ten noorden van de 50.000 woorden te komen.

Het gaat niet om winnen, maar om meedoen

Als je aan het eind van de maand 20.000 woorden hebt in plaats van 50.000, dan heb je nog steeds 20.000 woorden meer dan wanneer je niet had deelgenomen. Vergelijk jezelf daarom ook niet met de schrijvers die 300.000 woorden halen in die ene maand tijd. Wie weet zijn zij al anderhalf jaar bezig met de voorbereidingen en schrijven ze twaalf uur per dag. Je doet wat je kunt en dat is goed genoeg! 

A writer is someone for whom writing is more difficult than it is for other people - Thomas Mann

Hoe kun je het overzicht houden als je plot drie keer is veranderd tot nu toe?

Is je oorspronkelijke plot helemaal door de war geschud door spannende nieuwe ingevingen? Geeft niet. Dat maakt het schrijven juist spannend. Maak je op dit moment geen zorgen om alle veranderingen die je later moet gaan aanbrengen in je tekst, dat komt dan wel. 

Wat je wel alvast kunt doen, is bijhouden welk idee je uiteindelijk wil gaan gebruiken (ook dat kan nog voortdurend veranderen). Dat document kun je er dan later bijhouden als je aan het herschrijven bent en het kan je nu de gemoedsrust geven om verder te schrijven. Neem hierin ook notities op van aanpassingen die je wil doen in eerdere delen, zodat je goede ideeën niet vergeet.

Duik vooral niet terug naar andere delen van de tekst die nu niet meer kloppen. Door tussendoor al te beginnen met herschrijven, is de kans groter dat je de eerste versie niet afkrijgt, ook niet na NaNoWriMo. Je manuscript belandt dan sneller op de plank. Ga voor nu dus gewoon verder waar je was gebleven en ontwikkel je nieuwste plotidee. 

Reflecteer

Reflecteer af en toe om te bepalen of je op koers ligt. Dit geldt zowel voor je schrijfroutine als voor het verhaal zelf. Maak je genoeg tijd vrij om te schrijven? Haal je de 1667 woorden per dag? Gaat je verhaal in de richting die je in gedachten had en zo niet, is dat dan positief of negatief? Als het niet helemaal lekker gaat, kijk dan waardoor dat komt en hoe je het zou kunnen aanpakken. Probeer bijvoorbeeld eens een andere stijl uit. Nu is de tijd om te experimenteren!

Inspiratie opdoen om door te blijven gaan

Het is heel normaal om geen zin te hebben om te schrijven, het is en blijft een verplichting die je jezelf hebt opgelegd. Daarnaast is het gewoon niet altijd makkelijk, zeker niet onder tijdsdruk. Wat bijna altijd heel goed helpt om weer aan het schrijven te willen gaan, is om schrijfvideo’s te kijken op YouTube. Het maakt eigenlijk niet eens zo heel veel uit waarover ze gaan, zolang er maar over schrijven wordt gepraat. Het hoeft trouwens niet eens een video te zijn, je kunt ook een podcast aanzetten. (Als je toevallig kinderboeken schrijft, is De Grote Vriendelijke Podcast een grote aanrader!)

Kortom

 • Je bent super goed bezig!
 • Als je nu niet doorzet kun je er spijt van krijgen.
 • De eerste versie is het moeilijkste deel van het schrijfproces en je bent al op de helft! 
 • Hou het momentum vast en verslap je aandacht niet.
 • Vergelijk jezelf niet met andere schrijvers.
 • Ga geen delen van de tekst herschrijven omdat je plot is veranderd, dat komt later wel.
 • Reflecteer om te bepalen of je nog op koers ligt en pas eventueel je schrijfroutine aan.
 • Er is geen enkele reden dat je dit niet zou kunnen! 

Meer peptalks nodig? 

Kun je geen genoeg krijgen van peptalks, neem dan ook eens een kijkje bij de peptalks van NaNoWriMo zelf

Schrijf ze! 

p.s. Over twee weken kun je op mijn blog een derde en laatste peptalk verwachten, waarin ik je een oppepper geef voor de eindsprint.

Verder lezen
Peptalk NaNoWriMo#1: de bomen en het bos 
Peptalk NaNoWriMo #3: de laatste loodjes
Kickstart je creativiteit: 20 schrijfprompts
5 geheimen om je schrijfroutine VOOR je te laten werken


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *