Peptalk NaNoWriMo #3: de laatste loodjes

Tekstbureau Inge Marleen - NaNoWriMo peptalk 3

De laatste loodjes!

Je hebt tot nu toe doorgezet en volgehouden in je NaNoWriMo-avontuur. Wat ontzettend goed! Mensen zeggen niet voor niets dat de laatste loodjes het zwaarst zijn, dus je kunt vast wel een peptalk gebruiken voor de eindsprint.

Het kan zijn dat je al een aardige hoeveelheid woorden hebt geschreven, maar desondanks bij lange na niet in de buurt komt van de 50.000. Je kunt dan twee dingen doen:

  1. Je planning omgooien en er helemaal voor gaan.
  2. Doorgaan zoals je nu bezig bent en accepteren dat je de 50.000 niet haalt.

Want laten we eerlijk zijn: het maakt niet uit of je het haalt of niet. Je bent al heel ver gekomen door alleen al mee te doen. Je bent zelfs al veel verder gekomen dan de meeste mensen met schrijfambities, omdat je überhaupt wat op papier hebt gezet. Daarbij komt nog dat je (bijna) iedere dag hebt geschreven. Misschien heb je daardoor wel een schrijfroutine opgebouwd die je, in minder heftige mate, de rest van het jaar kunt volhouden. 

Allemaal positieve dingen dus!

Doorgaan na een tegenslag

Het is makkelijk om af te haken ‘omdat je nu toch al drie dagen niets hebt gedaan.’ Maar nu kun je de boel nog rechttrekken en achteraf heb je er misschien spijt van als je dat niet doet. Je moet juist verder gaan omdat je al drie dagen niets hebt gedaan. Wees niet te hard voor jezelf en geef jezelf een schouderklopje, een goede kop koffie (of een glas wijn) voor alles wat wél is gelukt.

Je hebt namelijk een begin gemaakt aan je boek, je hebt iets om aan verder te werken én je hebt ontzettend hard gewerkt. Zelfs als je niet hard hebt gewerkt is het goed, want we hebben allemaal drukke levens en soms is het gewoon niet anders. Het allerallerallerbelangrijkste is dat je niet opgeeft.

You fail only if you stop writing - Ray Bradbury

En als je stiekem wel in de buurt van de 50.000 woorden bent gekomen…

Mocht het je wel gaan lukken, of als je zelfs de 50.000 al bent gepasseerd, heel erg goed gedaan! Je kunt trots zijn op jezelf! Ga vieren dat je deze mijlpaal hebt gehaald. Trakteer jezelf bijvoorbeeld op iets wat je al heel lang wilde hebben. Probeer de routine die je hebt opgebouwd vast te houden en begin binnenkort aan de tweede, derde, vierde herschrijfronde. 

Als er iets is wat je niet moet doen, is er na je ruwe eerste opzet de brui aan geven. Dan is al je werk voor niets geweest. Toch gebeurt het vaak, omdat eerste versies nu eenmaal oerslecht zijn – ja, ook de eerste versie van Harry Potter was waarschijnlijk onverteerbaar. Veel beginnende schrijvers kunnen daar teleurgesteld van raken en geven het dan op. Gooi je NaNoWriMo-manuscript nog niet in de (digitale) prullenbak, ga eerst herschrijven! In mijn blog van volgende week deel ik mijn tips over het herschrijfproces met je.

Kortom

  • Je hebt doorgezet en volgehouden tot nu toe, je mag trots zijn op jezelf!
  • Het maakt niet uit of je het doel daalt of niet, je hebt je een schrijfroutine eigen gemaakt en dat is veel meer waard.
  • Je hebt nu een manuscript waar je verder aan kunt werken.
  • Gun jezelf iets wat je al een lange tijd wil hebben.
  • Geef er niet de brui aan nu de eerste versie van je manuscript (bijna) af is, ga je manuscript herschrijven.
  • De laatste loodjes wegen het zwaarst, vanaf nu wordt het makkelijker.

Meer peptalks nodig? 

Kun je geen genoeg krijgen van peptalks, neem dan ook eens een kijkje bij de peptalks van NaNoWriMo zelf

Schrijf ze!

Verder lezen
Peptalk NaNoWriMo#1: de bomen en het bos 
Peptalk NaNoWriMo#2: 50%!
9 originele cadeaus voor schrijvers
Je manuscript herschrijven: do’s en don’ts
Manuscripten aanbieden bij uitgeverijen: hoe doe je dat (niet)?
De slushpile 101: de waarheid over ongevraagde manuscripten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *