Hoe vergroot je je schrijfproductiviteit in 2020? 10 tips!


Gelukkig nieuwjaar en de beste wensen voor 2020!

Van goede voornemens ben ik allang afgestapt, maar ik weet dat andere mensen er ieder jaar toch weer een gooi naar doen. Een veelgehoord voornemen is ‘meer schrijven’ of beginnen met schrijven. In dit blog heb ik met het oog op alle verse voornemens voor 2020 mijn tips neergepend waarmee je je schrijfproductiviteit kunt vergroten.

Voordat we beginnen eerst even een achtergrondverhaaltje…

In 2019 ben ik voor het eerst gaan bloggen. Voordat ik begon, baalde ik eigenlijk een beetje dat bloggen een ‘moetje’ is voor ondernemers, iets wat er nu eenmaal bij hoort. Ik vind schrijven superleuk, maar de verplichting stond me tegen. Na mijn eerste blog veranderde dat volledig, ik had er zoveel plezier in om mijn blogs te schrijven en vond het leuk dat ik als redacteur op een laagdrempelige manier mijn kennis kon delen met andere ondernemers en schrijvers. Tijdens het schrijven kwamen er steeds meer ideeën in me op voor nieuwe blogs en die staan nu gezellig samen in een bestandje voor later. Mijn blogavontuur (dit is inmiddels mijn vijftiende blog!) heeft me nieuwe inzichten gebracht in hoe je het meeste uit je schrijftijd haalt en die tips deel ik vandaag.

1 Maak tijd

Ja, met deze dooddoener begin ik echt. Want als je geen tijd vrijmaakt, heb je toch niets aan de andere tips. Veel mensen die de wens hebben om te schrijven, maken er vervolgens geen tijd voor vrij of maken een beginnetje en laten het dan daarbij. Zo krijg je je boek, blogpost of artikel natuurlijk nooit af.

Met je talent alleen, dat je misschien op je tiende is aangepraat, ga je het niet redden. Je moet investeren in je talenten om ze tot uitdrukking te kunnen brengen en de grootste investering is waarschijnlijk wel: tijd. Wacht dus niet tot je tijd ‘over’ hebt, want we komen elke dag alleen maar tijd te kort.

2 Bouw een routine op

Het is nuttiger om de tijd die je vrijmaakt om te schrijven uit te spreiden over meerdere dagen, zodat je een routine opbouwt. In plaats van één dag per maand is het productiever om een paar uur per week vrij te maken. Daarmee maak je van schrijven een gewoonte. Het allerbeste is natuurlijk de routine volledig te integreren in je dagelijks leven en een uur per dag te reserveren.

Er zijn twee redenen dat dit beter werkt dan sporadisch een hele dag of weekend vrij te maken voor je schrijfdroom. De eerste is dat je productiever bent als je vrijwel dagelijks aan een tekst werkt. Je zit midden in je verhaal, je weet waaraan je verder moet werken en je kunt het daardoor makkelijker oppakken. Als je een maand geleden voor het laatst naar je tekst hebt gekeken, moet je er weer helemaal inkomen. En dat kost tijd. De tweede reden is dat je minder makkelijk afhaakt als je routinematig werkt. Als je een maand niet aan je tekst hebt gewerkt en niet meer in het verhaal zit, dan ben je eerder geneigd om je zaterdag door te brengen met je wasstapel, je vrienden of andere (sociale) verplichtingen. 

3 Gebruik een planning en to-dolijst

‘Planning’ klinkt liever dan ‘deadline’, maar dat bedoel ik er eigenlijk wel mee. Het helpt om doelen voor jezelf te stellen, zoals 500 woorden per dag schrijven of al je personages uitwerken in twee weken tijd. Door een grote taak op te delen in kleinere taakjes heb je het gevoel dat je voortgang boekt. En hoe fijn is het om iets te kunnen afvinken! Een to-dolijst kan er daarnaast voor zorgen dat je meer plezier hebt in het schrijven. Je kunt je dan namelijk focussen op waar je op dat moment zin in hebt en de rest even van je afzetten.

4 Schrijf ideeën meteen op

Maak aantekeningen. Niet alleen vanaf het moment dat je begint te schrijven, maar al eerder. Inspiratie komt nooit zomaar uit de lucht vallen en door je al van tevoren te oriënteren op je onderwerp, begin je al met een goede hoeveelheid materiaal en hoef je niet alles ter plekke te bedenken. Dat scheelt tijd!

Ook tijdens het schrijven blijf je natuurlijk je ideeën opschrijven. Bijvoorbeeld dingen die je in de volgende versie in het plot wil veranderen of ideeën die in je opkomen voor nieuwe blogs of artikelen. Op die manier voorkom je dat je niet weet hoe je verder moet en naar een leeg scherm of vel papier zit te staren en daarom Netflix maar aanzet.

5 Werk aan meerdere teksten tegelijk

Door aan meerdere teksten tegelijk te werken, is de kans dat je vastloopt kleiner. Als je een boek schrijft is dat minder voor de hand liggend dan wanneer je blogs schrijft voor je website, maar ook dan heb je er baat bij om meerdere ijzers in het vuur te hebben. Als er tijdens het schrijven een idee in je opkomt, schrijf het dan meteen op, dan heb je altijd materiaal achter de hand om mee aan de slag te gaan als je in een dip zit.

6 Schrijf over een onderwerp dat je interesseert

Niets is zo vervelend als je moeten verdiepen in een onderwerp dat je eigenlijk helemaal niet aanspreekt. Heb je een idee voor een blog, boek of artikel, maar merk je tijdens het schrijven dat het je eigenlijk helemaal niet ligt en dat je er geen plezier meer in hebt? Probeer dan opnieuw te beginnen aan een andere tekst die je wel ligt. Je bent dan sneller klaar dan wanneer je blijft doorbikkelen.

7 Laat je tekst rijpen

Leg je tekst tussendoor weg, herlees hem dan en pas hem aan om hem beter te maken. Gooi nooit zomaar een ‘verse’ tekst online. Niet alleen zie je je eigen fouten dan niet, waarschijnlijk wordt de tekst ook inhoudelijk beter na een rustperiode. In deze rustperiode kun je natuurlijk wel aan een andere tekst beginnen.

8 Lees over je onderwerp

Of je nu blogs schrijft of een roman, je teksten worden interessanter naarmate je meer hebt gelezen over je onderwerp of in je genre. Deze tip klinkt misschien contraproductief, maar het werkt juist goed om je mogelijk schaarse schrijftijd optimaal te benutten.

9 Koppel je research los van je schrijftijd

Wat voor mij goed werkt is om niet tijdens het schrijven allemaal dingen op te moeten zoeken. Bij een blog over een onderwerp waarover je weinig weet, kun je dus het beste eerst een uurtje speuren op het internet of door boeken grasduinen. Wat je interessant vindt en wil gebruiken, schrijf je op. Liever te veel aantekeningen dan te weinig (maar overdrijf ook niet). Laat je aantekeningen vervolgens even rijpen in je hoofd en begin dan pas met schrijven.

10 Apps en tools

Tot slot kunnen ook apps een handje helpen om je dagelijkse doelen te behalen, zoals 750 words of Pacemaker. 750 words is een gratis tool die je aanspoort om dagelijks 750 woorden te schrijven. Pacemaker is een tool waarin je doelen kunt instellen en je voortgang kunt bijhouden. Je kunt natuurlijk ook denken aan mindmappingtools of tekstverwerkers zoals Scrivener.

Kortom:

  • Maak tijd vrij.
  • Bouw een routine op door je schrijftijd te verspreiden over meerdere dagen.
  • Gebruik een planning en to-dolijst, zodat je altijd weet waar je aan verder kunt. 
  • Maak aantekeningen van je ideeën tijdens het schrijven.
  • Werk aan meerdere teksten tegelijk om writer’s block te voorkomen.
  • Schrijf over een onderwerp dat je interesseert.
  • Laat je tekst voldoende rusten voordat je eraan verdergaat.
  • Lees je in over je onderwerp.
  • Koppel je onderzoek los van je schrijftijd.
  • Maak eventueel gebruik van apps en tools.

Schrijf ze in 2020!

Verder lezen
Toolkit voor de schrijver
Inspiratie: 9 manieren om aan schrijfinspiratie te komen
5 geheimen om je schrijfroutine VOOR je te laten werken
19x self-care voor schrijvers


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *