Tips voor langzame lezers

Tips voor langzame lezers

Hoe kun je meer boeken per jaar lezen? (en andere gedachten over langzaam lezen)

Sinds 1 januari zijn er veel goede voornemens voorbijgetrokken op mijn tijdlijn, waaronder ‘meer lezen’. De blogs over hoe je het meeste uit je leesjaar haalt volgden al snel. Ik zou ook wel meer boeken per jaar willen lezen, want de lijst van boeken die ik wil lezen wordt steeds langer en de lijst met gelezen boeken groeit niet evenredig mee. Een tip die steevast wordt genoemd is dat je vanzelf sneller wordt naarmate je meer leest. Lezen is dus meer lezen. Ik ben daar eens over na gaan denken en hieronder deel ik mijn bevindingen en tips voor langzame lezers.

Waarom is het eigenlijk zo erg om een langzame lezer te zijn?

Ik vroeg me bij elk blog opnieuw af waarom het zo erg is om een langzame lezer te zijn. Zelf lees ik redelijk langzaam, maar nou ook weer niet oertraag. Volgens mij zitten er ook veel voordelen aan langzaam lezen. Sneller is naar mijn idee niet per definitie beter, maar het razendsnelle internet is het daar niet mee eens.

Versnellen of vertragen? 

Vraag jezelf eerst eens af waarom het voor jou belangrijk is om meer boeken per jaar te lezen. Is versnellen daarvoor de oplossing of kun je je doelstellingen ook behalen door méér te lezen. Vind je versnellen echt een goed idee in een tijd waarin iedereen toch al zoveel haast met alles lijkt te hebben? Is vertragen misschien niet beter? In plaats van sneller willen lezen, zou ik daarom liever aanraden om de focus te leggen op méér lezen.

Maar sneller lezen zorgt toch voor een beter tekstbegrip?

In artikelen op het internet over dit onderwerp worden onderzoeken aangehaald waarin is aangetoond dat sneller lezen (snellezen) zorgt voor een beter tekstbegrip. Ik wil even voorbijgaan aan of dat waar is of niet, want waar het mij om gaat is het verschil tussen een studieboek en een roman. 

Als je een tekst moet onthouden, dan is herhaling belangrijk. Je kunt een boek of een tekst vaker herhalen als je sneller leest. Een roman lees je niet op dezelfde manier. Het gaat er niet om of je het onthoudt. Wat je uit een roman meeneemt is vooral hoe je het boek vond, wat je erbij voelde en welke ideeën je erdoor opdeed. Snellezen gaat over de kern uit een tekst halen, romans lees je omdat je van het proza wil genieten en je wil onderdompelen in de denkwereld van een ander.

Ik blijf er dus bij dat je meer winst boekt uit meer lezen dan uit snellezen. Dit zijn de tips die ik je daarvoor kan geven! (en andere overpeinzingen)

1. Lees vaker op ‘dode momenten’ 

Soms is het fijn om in de bus, tram, trein uit het raam te staren en even niets te moeten. Het kan een moment van rust zijn, waarop je de dag van je af laat glijden of waarop je je juist voorbereidt op de dag die gaat komen. Deze momenten zijn ook uitermate geschikt om een boek erbij te pakken. Zorg er dus voor dat je altijd een boek bij je hebt!

Voorbeelden van dode momenten:

  • Wachten op een afspraak (je kan ook expres 15 minuten eerder gaan)
  • In de bus, tram, trein
  • Je lunchpauze
  • De wachtrij bij de kassa 
  • De wachtrij tijdens het telefoneren
  • Enzovoort

2. Verruil andere activiteiten voor lezen

Vaak zijn onze leefpatronen zo ingesleten dat we er niet meer bij stilstaan hoeveel tijd we met bepaalde dingen bezig zijn. Verruil Netflix voor lezen, dan kan het zomaar zijn dat je een uur extra leestijd per dag hebt (of langer!). Zelfs als je dat maar een of twee keer per week doet heb je al zoveel meer leestijd. 

Denk ook eens aan al die uren die je ‘per ongeluk’ op je telefoon doorbrengt. Of misschien heb je wel andere hobby’s waar je lang niet meer zoveel plezier uit put als vroeger. Dat zijn ook momenten waarop je zou kunnen lezen.

3. Maak extra tijd vrij

Als je weet dat jij meer tijd nodig hebt dan anderen, dan moet je jezelf die tijd gewoon gunnen. Je kunt bijvoorbeeld iedere dag een halfuur of een uur eerder naar bed gaan om te lezen. Of je staat een halfuur eerder op om te lezen voordat je aan het werk gaat. 

4. Stop met in je hoofd meelezen

Soms merk ik bij mezelf dat ik in mijn hoofd ‘hardop’ meelees, andere keren doe ik dat weer niet. Als ik op die manier lees doe ik veel langer over een pagina. Wat mij betreft is er geen goede of foute manier om te lezen, maar het is wel iets waar je op zou kunnen letten. Ik merk dat ik het vooral doe bij boeken waar hele mooie zinnen in staan, die ik dan op die manier wil ‘proeven’.

5. Vergelijk jezelf niet met anderen

Als ik mensen op Hebban tegenkom die 300 boeken per jaar hebben gelezen, denk ik altijd: Hoe dan?Bijna een boek per dag. Zelfs als ik 8 uur per dag lees zou ik dat nog niet halen. Maar tenzij je je tijd wil verdoen met door hun leeslijst struinen om te zien hoe dat mogelijk is, moet je je lekker niet druk maken om wat anderen doen. Ik doe liever wat langer over een boek dan dat ik een boek lees dat ik niet interessant vind, alleen maar om mijn quotum te halen.

6. Accepteer je leessnelheid

Door te accepteren dat jij 300 boeken per jaar nooit gaat halen, geef je jezelf het leesplezier terug. De mentaliteit van Hebban, ‘kwantiteit boven kwaliteit’, is ook meteen mijn enige kritiekpunt op het platform (er wordt toch een beetje een wedstrijdje van gemaakt).

Ook productiviteitstools kunnen tegen je gaan werken. Denk aan to-dolijsten die je leven gaan overheersen of bulletjournals waarin je zo lang bezig bent om het mooi te maken dat het zijn doel voorbijschiet. Zo is het met lezen eigenlijk ook. Blijf je dus steeds afvragen waarom je leest. Is het om zoveel mogelijk boeken te lezen per jaar of om te ontspannen, stress te laten varen en ideeën op te doen?

Voor mij is de belangrijkste reden dat ik even kan ontsnappen uit het ritme van de dag, dat ik me geen zorgen hoef te maken over morgen, maar in het verhaal van iemand anders kan opgaan. Dat geeft me perspectief en ontspanning.

7. Leg een boek dat je niet leuk vindt weg

Een lange tijd vond ik het niet eerlijk om een boek af te kraken als ik het niet tot de laatste punt had uitgelezen. Nu ben ik daar een beetje van aan het terugkomen, al heb ik er nog steeds moeite mee om een boek niet uit te lezen als het me tegenstaat. Boeken waar je geen plezier aan beleeft pak je minder vaak op, met als resultaat dat je minder leest. Leg een boek dat je niet aanspreekt dus gewoon weg, al is het al na tien bladzijden.

8. Meer lezen is niet sneller lezen

Ik betwijfel of meer lezen er echt voor zorgt dat je sneller wordt. Als je tot nu toe helemaal niet hebt gelezen, kan ik me voorstellen dat er in het begin een opgaande lijn zit in je leessnelheid. Maar als je al redelijk vaak leest of op zijn minst de gewoonte hebt om te lezen, denk ik niet dat er veel tijdswinst te behalen is.

Tot slot

Het punt ‘lees dunnere/makkelijkere boeken’ ontbreekt, want dan ga je voorbij aan de reden dat je leest: omdat je het leuk vindt. Als het je echt puur om de kwantiteit te doen is, zou je inderdaad voor novelles in plaats van romans kunnen gaan. Er zijn ontzettend mooie novelles te vinden! Zelf zou ik niet op die manier uitkiezen wat ik wel en niet wil lezen. Ik kies een boek omdat het me aanspreekt, niet om het af te kunnen vinken op mijn lijst en aan het eind van het jaar te kunnen zeggen dat ik 96 boeken heb gelezen. Ik wilde het desondanks toch noemen, omdat ik natuurlijk niet voor anderen kan spreken. En het werkt natuurlijk wel! 😉

Verder lezen
Langzaam leren lezen (HardHoofd)
Slow Reading, langzaam lezen tegen de stress (Mustreads) 
Snellezen gaat ten koste van tekstbegrip (NEMO Kennislink)
Mijn favoriete boeken van 2019 
Mijn favoriete boeken over schrijvers
7 originele cadeaus voor lezers


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *