Omgaan met afwijzingen van uitgeverijen

omgaan met afwijzingen van uitgeverijen

Afwijzingen zijn behoorlijk demotiverend. Oké, streep dat door, ze zijn gewoon shit. Vooral als de ene na de andere binnenkomt en je je ongezien en ongehoord voelt. Elke afwijzing voelt onterecht op het moment dat je hem krijgt. Of ie dat nou is of niet 😉

Wat moet je ermee? 

Ze zijn niet opbouwend, bevatten (meestal) geen feedback, je kunt er eigenlijk geen kant mee op. Dus wat moet je ermee, met die afwijzingen?

Uitprinten en archiveren

Ooit zag ik een interview met een schrijver (ik weet niet meer wie, sorry) die al zijn afwijzingen in een map stopte. Hij had één rode map voor afwijzingen en één groene met toezeggingen. De groene map was een stuk dunner en leger dan de rode map, terwijl hij een van de bekendere schrijvers van Nederland was. Als hij de afwijzing per mail kreeg, nam hij zelfs de moeite om hem te printen.

Dit interview is me ondanks mijn slechte geheugen altijd bijgebleven. Omdat ik het zo’n mooi idee vond. Ook al is het dan een afwijzing, het is een positieve instelling. Als je een afwijzing in je mail laat zitten of weggooit, verdwijnt ook alle moeite die je ervoor hebt gedaan. Door hem te printen en te koesteren geef je hem een plek in je schrijfproces en maak je je werk zichtbaar, ook al is je manuscript dat nog niet.

Zoek een cheerleader

Het uitgeeflandschap is een logge machine die er net als de kermisgrijparmpjes weleens naast grijpt. Een afwijzing wil niet zeggen dat je manuscript slecht is, dat je een slechte schrijver bent, dat je nooit wordt uitgegeven. Maar zo kan het wel voelen. Creëer twee veilige warme armen om je heen die je vasthouden en aanmoedigen. Je eigen persoonlijke cheerleader. Dat kunnen vrienden zijn, een schrijfgroepje, een online (schrijf)community, wat jij maar wil. 

Afwijzingen sparen

Lucia deed zelfs haar best om zoveel mogelijk afwijzingen te krijgen in een jaar tijd. Want hoe meer je instuurt, hoe meer afwijzingen je krijgt én hoe groter de kans is dat je uiteindelijk wél ergens wordt uitgegeven. En dat werpt vruchten af: haar boek is Niemand zoals hij werd uitgegeven door Ambo|Anthos en genomineerd voor de Hebban Debuutprijs. Dat vind ik nou inspirerend! (Lucia haalde haar inspiratie uit dit artikel)

Probeer de negativiteit van manuscripten insturen en de mogelijke daaropvolgende afwijzing(en) om te buigen tot iets positiefs. Insturen betekent ook dat je een nieuw manuscript af hebt. Er bestaan geen schrijvers zonder afwijzingen. Het zijn dan misschien de pukkels op het gezicht van je schrijverschap, maar ook pukkels horen erbij.

Blijf niet wachten

Pro tip: Wacht niet af tot je een reactie van een uitgeverij hebt. Het duurt vaak maanden voor je wat hoort en meestal kun je er toch wel van uitgaan dat je manuscript wordt afgewezen als je geen connecties hebt bij de uitgeverij. 

Mocht iemand weten wie de archiverende schrijver met de rode en groene map is, laat het me plies weten! Wat doen jullie met afwijzingen?

Verder lezen

Wat afwijsbrieven écht betekenen
Manuscripten aanbieden bij uitgeverijen: hoe doe je dat (niet)?
De slushpile 101: de waarheid over ongevraagde manuscripten
Ik kreeg dit jaar 33 afwijzingen: zo ging ik ermee om (Readalicious)
Deze 10 bestsellers werden eerst afgewezen (Schrijven Online)
Lees ook even waarom literair agent Paul Sebes vindt dat je niet moet afzakken naar selfpublishing (en ik ben het met hem eens)
Boek: Alweer een bestseller (Sebes & Bisseling)

Dit blog bevat affiliate links naar libris.nl. Als je op deze website iets koopt, ontvang ik een kleine commissie. Het kost jou niets extra’s!

,

2 reacties op “Omgaan met afwijzingen van uitgeverijen”

  1. Op de manuscript-instuur-pagina’s van sommige uitgevers worden (of werden) 1 of 2 ‘manuscriptbeoordelingsbureaus’ vermeld die je van uitgebreidere kritiek kunnen voorzien, mocht je manuscript zijn afgewezen. Al bleken dit vaak dezelfde, niet-langer-bestaande(!) bureaus te zijn. Ik heb ze hierop gewezen en heel brutaal de naam van een nog wél bestaand beoordelingsbureau gegeven.

    En ik heb dat interview ook gelezen en weet óók niet meer wie het was, maar ongetwijfeld zijn er meerdere bestsellerauteurs die ooit zijn afgewezen voordat ze doorbraken.

    • Wat erg dat die links niet meer kloppen! Heb je toevallig ook jezelf doorgegeven? 😉

      En is het denk je niet handiger om je manuscript te laten beoordelen voordat je het instuurt? Als het eenmaal is afgewezen valt die uitgeverij meteen af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *