Wat afwijsbrieven echt betekenen

Wat een afwijsbrief van een uitgeverij echt betekent

Afgewezen door een uitgeverij

Je hebt drie jaar aan je manuscript gewerkt, je hebt het vijf keer herschreven, je hebt schrijfcursussen gevolgd, je hebt kritische feedback uit je omgeving doorgevoerd. Je hebt een steengoede begeleidende brief geschreven, een synopsis, een cv en nu heb je een afwijsbrief ontvangen van een uitgeverij… 

Om te beginnen…

Gefeliciteerd! Je hebt het al veel verder geschopt dan de meeste mensen die een boek willen schrijven (en dat zijn er veel!). Het is begrijpelijk dat je teleurgesteld bent na een afwijzing, maar bedenk je ook hoe ver je bent gekomen. Bedenk je vervolgens hoe minuscuul de kans is dat je als toekomstig succes uit de slushpile wordt gevist. 

Hoe werkt de slushpile?

De slushpile is de stapel ongevraagde manuscripten die een uitgeverij binnenkrijgen. De meeste uitgeverijen krijgen rond de tien manuscripten per week binnen. Dat zijn er ruim vijfhonderd per jaar. Als er al één van die manuscripten wordt uitgegeven, dan is het veel. Dat is dus hooguit een kans van 0,2%. Hooguit.

Daar kunnen meerdere redenen voor zijn:

  • Je hebt je manuscript verkeerd aangeboden (en dat zorgt voor ergernissen).
  • Je manuscript past niet in het fonds (met andere woorden: je hebt de verkeerde uitgeverij benaderd).
  • De uitgeverij denkt dat je manuscript niet commercieel is.
  • Je presenteert jezelf niet professioneel (denk aan: ‘mijn kleinzoon vindt mijn verhaaltjes altijd zo leuk, dus ik heb besloten ze op te schrijven’).
  • De uitgeverij heeft onlangs een boek uitgegeven dat lijkt op dat van jou.
  • Je hebt een eerste versie van je manuscript opgestuurd (geen enkele eerste versie is goed genoeg om uitgegeven te worden).
  • Je manuscript boeit niet direct van het begin (redacteuren hebben het druk, je moet meteen een goede indruk maken).
  • Je manuscript is gewoon niet goed genoeg.

Mijn eigen ervaringen met slushpiles

Dat laatste klinkt hard, maar is in veel gevallen waar. Toen ik zelf bij uitgeverijen werkte, ben ik geen manuscript tegengekomen in de slushpile dat goed genoeg was om te bespreken in de redactievergadering. Alles met potentie wordt namelijk op een andere manier aangeboden en bij de meeste manuscripten zie je al na een paar pagina’s dat de kwaliteit niet hoog genoeg is.

Soms (5%) zit er iets tussen dat eigenlijk best aardig is en dat dus wel in de redactievergadering wordt besproken. Meestal kaatst het dan alsnog af op iets anders: niet commercieel genoeg, er zijn al meerdere boeken uitgekomen over datzelfde onderwerp, het boek heeft geen frisse en vernieuwende invalshoek of nog een heel andere reden.

Wat moet je dan? 

Dat wil nog niet zeggen dat je het dan maar moet opgeven. Als schrijven je droom is, dan moet je er vooral voor gaan. Het is een goed idee om te proberen om via andere wegen bij een uitgeverij binnen te komen. Bijvoorbeeld door al eerder een tekst in een tijdschrift te hebben gepubliceerd of door een succesvol blog te schrijven. Blijf schrijven en probeer het met je volgende manuscripten gewoon opnieuw. 

Stuur geen verbeterde versies op

De tip waarmee ik dit blog wil afsluiten, is dat je geen verbeterde versies van afgewezen manuscripten moet opsturen. Daar maak je geen vrienden mee. Je mag even boos en verdrietig zijn, maar ga daarna verder met je volgende manuscript. Als dat af is, heb je weer een nieuwe kans om ontdekt te worden. Want ook al is de kans klein, er worden wel degelijk af en toe manuscripten uit de slushpile uitgegeven.

Schrijf ze! 

Verder lezen
Je manuscript herschrijven: do’s en don’ts
Manuscripten aanbieden bij uitgeverijen: hoe doe je dat (niet)?
De slushpile 101: de waarheid over ongevraagde manuscripten
Waarom ik ‘Show, don’t tell’ geen productief schrijfadvies vind
Hoe schrijf je een kort verhaal? 10 tips!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *