Peptalk NaNoWriMo #1: de bomen en het bos

NaNoWriMo Peptalk#1 (het begin)

Peptalk voor het prille begin

Je hebt een geniaal idee, je hebt je plot uitgewerkt, je begint te schrijven… en dan slaat de twijfel toe. Je idee slaat nergens op, je personages zijn saai en onmenselijk, hiermee kun je niet voor de dag komen. 

Ho, wacht! 

Het is normaal om de moed te verliezen als je net begint, maar (waarschuwing: cliché) je kunt alleen beter worden als je het daadwerkelijk doet en doorzet. Het is misschien een bittere pil, maar de meeste eerste versies zijn gewoon niet goed – en dat is dan nog zacht uitgedrukt. 

Waar je alleen wellicht nog niet aan hebt gedacht, is dat je dit ook in je voordeel kunt laten werken: als het toch niet goed hoeft te zijn, gooi je die woorden er veel makkelijker uit. Laat je idee van kwaliteit dus helemaal los tijdens het schrijven en vertel het verhaal dat je wil vertellen.

De bomen, het bos en de hoge berg

Je kunt je nog zo goed voorbereiden, succes is niet gegarandeerd en dat kan NaNoWriMo overweldigend maken. 1667 woorden per dag klinkt misschien niet veel, maar het vergt doorzettingsvermogen, volharding en toewijding. 

Staar je niet dood op de cijfertjes, op de deadline, op de werkdruk, maar begin vanuit passie en inspiratie. Je hebt niet voor niets besloten om mee te doen. Zet het eindproduct en de eindstreep even uit je gedachten en geniet van het moment, van het schrijven zelf.

Waar moet je beginnen?

Ben je niet al een halfjaar bezig met de voorbereidingen voor NaNoWriMo 2019, geen zorgen! Een uitgewerkt plot kan een ruggensteuntje bieden, maar is absoluut geen vereiste voor succes. Doe de dingen op jouw manier. Het allerbelangrijkste is gewoon beginnen. Daarna hoef je alleen nog maar door te gaan en vol te houden. 

Of je nu al een deel van je plot op papier hebt staan of niet, je hebt vast wel een globaal idee van hoe je verhaal gaat verlopen. Je hebt ongetwijfeld al een bepaalde scè­ne in je hoofd die je heel levendig voor ogen staat: begin daar. Op die manier kom je erin én vermijd je die lastige eerste zin, alinea en pagina.

Weet je überhaupt niet goed hoe je moet beginnen en word je overweldigd door de maand die voor de boeg ligt? Hou je verhaalidee in gedachten en doe een paar oefeningen om je schrijfspieren op te warmen. Ik voeg alvast een schrijfoefening toe aan deze post, maar volgende week volgen er nog twintig.

Evaluatie

Evalueer tussendoor hoe je ervoor staat. Hou bijvoorbeeld een kalender bij met je voortgang. Merk je na een paar dagen of een week dat je het dagelijkse minimum niet haalt en loop je nu achter, raak niet direct in paniek! Kijk wat je kunt aanpassen aan je schrijfroutine: wat werkt en wat werkt niet? Sta bijvoorbeeld een uurtje eerder op. Het is motiverend om meteen aan het begin van de dag al een deel van je woorden op papier te zetten, zodat je jezelf niet de kans geeft om ertegen aan te gaan hikken.

Wees streng voor de redacteur in je

Tot slot: ga niet zitten schrappen in de tekst die je gisteren hebt geschreven, hoe verleidelijk het ook is. Wil je aan die 50.000 woorden komen, dan zul je de redacteur in je moeten uitschakelen. Hij komt tijdens het herschrijven nog uitvoerig aan het woord.

Meer peptalks nodig?

Kun je geen genoeg krijgen van peptalks, neem dan ook eens een kijkje bij de peptalks van NaNoWriMo zelf. Over twee weken ben ik terug met een peptalk die je door de middendip heen trekt.

Kortom

  • Begin, hou vol, zet door.
  • Verwacht geen literair hoogstandje, dat komt pas bij het herschrijven.
  • Vergeet (in het begin) het doel dat je voor ogen hebt en heb plezier in wat je doet.
  • Alle woorden die je schrijft zijn mooi meegenomen, ook als je de 50.000 niet haalt.
  • Je hoeft niet per se met het begin van je verhaal te beginnen.
  • Doe oefeningen om je schrijfspieren op te warmen (ja, die tellen ook mee voor je dagelijkse doel!).
  • Ga niet schrappen in eerder geschreven stukken tekst.
  • Evalueer tussendoor of je je schrijfroutine moet aanpassen.
  • Als je je dagelijkse doel niet haalt, schrijf dan meteen ’s ochtends vroeg, dan ga je er niet tegen aanhikken.

Een schrijfoefening om erin te komen

Schrijf één zin op uit een gesprek dat je vandaag hebt gevoerd (kan ook online zijn) en gebruik die als eerste zin van een kort verhaal (één alinea tot een half A4’tje). 

Schrijf ze! 

Verder lezen
10 tips voor Preptober
Peptalk NaNoWriMo #2: 50%!
Peptalk NaNoWriMo #3: de laatste loodjes
Toolkit voor de schrijver
19x self-care voor schrijvers
Inspiratie om lekker te gaan rebelleren tijdens NaNoWriMo


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *