Help, ik heb een leesdip! Met deze 9 tips krijg je je leesplezier terug


Reader’s block

De ergste nachtmerrie van lezers: een leesdip! Ik zit al sinds het begin van dit jaar in een leessleur, met af en toe een paar gezonde leesweken tussendoor. Inmiddels ben ik in 10 verschillende boeken begonnen en heb ik ze allemaal weer weggelegd. 

Het woord ‘leesdip’ of ‘leessleur’ dekt de lading niet helemaal. Ik heb wel zin om te lezen, maar kan mijn draai niet vinden in de boeken die ik oppak. Ook al weet ik dat ik die boeken ‘normaal gesproken’ geweldig had gevonden. Ik heb dus last van een chronische vorm van ‘meh’.

Tijd voor een boekendokter!

Wat ik tot nu toe heb geprobeerd: 

1 Oude favorieten herontdekken

Vroeger herlas ik mijn favoriete boeken. Ik weet nog dat ik dat vertelde aan de redacteurs van Querido Kinderboeken tijdens het ‘sollicitatiegesprek’ voor mijn stage. Ze keken me heel raar aan. Nu begrijp ik waarom, want wie heeft er in godsnaam tijd om boeken te herlezen?!

Met oude favorieten herontdekken bedoel ik dan ook niet om oude favorieten te herlezen. Deels omdat je echt niet wil dat je leesdip misschien je lievelingsboek voor je verpest. Zou zomaar kunnen! Ik bedoel dat je ongelezen werk van favoriete schrijvers kunt oppakken. 

Voor mij werkte dat en ik had mijn leesplezier even terug! (Alleen vond ik het niet kunnen om daarna nóg een boek van dezelfde schrijver te lezen, maar dat ligt aan mij. De leesdip was terug.)

2 Korte verhalen lezen

Korte verhalen hebben een snellere vaart. Als je één verhaal afschuwelijk vindt, sla je dat gewoon over en begin je aan het volgende. Maar als je normaal gesproken geen korte verhalen leest, op welke bundel moet je je dan storten? 

Zomaar een paar willekeurige suggesties:

Kiss kiss, Roald Dahl
Niets is zo verfrissend als compleet vervreemdende werelden. Laat dat maar aan Roald Dahl over! 

Mijn konijn van vaderskant, Etgar Keret
Deze bundel heb ik nog niet gelezen, maar hij staat hoog op mijn leeslijst. Alleen die titel al, heerlijk! 

The thing around your neck, Chimamanda Ngozi Adichie
Deze bundel lees ik nu (na onder punt 1 te hebben beweerd dat ik het niet vind kunnen om nóg een titel van dezelfde favoriete auteur te lezen, heb ik dat lekker toch gedaan. En m’n leesdip was meteen weer opgeklaard). Aanrader!

De verhalen, Jorge Luis Borges
Door Borges raak ik altijd even verzeild in een andere wereld en daarna ben ik voor de verandering tijdelijk weer tevreden met de echte wereld

Ik ben verder heel benieuwd naar: 

De dwaler, Roos van Rijswijk 
Een modern verlangen, Hanna Bervoets (juni 2021)

3 Lezen over lezen

Ik kwam laatst per ongeluk het boek Hoe lees ik korte verhalen? tegen, van Lidewijde Paris. Toen het eerste deel uitkwam (Hoe lees ik?) werd ik meteen geprikkeld door haar analytische, maar vooral enthousiaste manier van lezen. Deze boeken zijn ontzettend de moeite waard als leesdippleister.

4 Alleen boeken pakken waar ik op dat moment zin in had

Disclaimer: voor mij werkte dit totaal niet, maar voor jou hopelijk wel. Het lijkt me namelijk wel logisch om je vaste leeslijst te doorbreken en puur op je intuïtie af te gaan. 

5 Mezelf niet dwingen om boeken uit te lezen

Oké, ik geef toe: niet echt een tip om je leesdip mee op te lossen. Maar het helpt wel om hem niet erger te maken! En bij elk nieuw boek dat je oppakt heb je de kans dat je sleur wordt doorbroken. 

6 Interviews met schrijvers bekijken 

En met bekijken bedoel ik: blijf tijdelijk weg van de geschreven interviews en lang leve filmpjes die van schrijvers net echte mensen maken. Zoals de filmpjes van de Boekenweek Online of de Minibieb der onvolprezen boeken. Daar krijg ik leeszin van! 

Wat ik nog niet heb geprobeerd:

7 Kinderboeken lezen

Dit lijkt me een fijne, maar ik heb het nog niet ge-tried en ge-test. Kinderboeken zijn spannend, humoristisch en hebben een andere kijk op het leven dan romans voor volwassenen. Precies de literaire pleister die ik nodig heb!

8 In een ander genre lezen

Deze tip kwam ik vaak tegen toen ik Google om hulp vroeg om me uit m’n leesdip te bevrijden. Maar ik ga hem niet proberen! Een ander genre lezen spreekt me helemaal niet aan, ik lees niet voor niets de boeken die ik lees. Ik ben heel benieuwd of dit voor andere mensen wel werkt. Heb jij dit eens geprobeerd? Hoe was dat?

9 Luisterboeken

Dit zou ik nog kunnen proberen, maar ik vind luisterboeken altijd zo’n enorme concentratie vragen. Misschien hebben mijn ogen gewoon vakantie nodig en moet ik deze tip naar voren schuiven in het leesnoodhospitaal. 

Hebben deze tips geholpen?

Eh, nou nee dus, om eerlijk te zijn. Ik ben nog volop aan het uitproberen en ondertussen dip ik door. Dus: slinger je gouden tips tegen een leessleur mijn kant op, ik ben je eeuwig dankbaar!

Lees ze!

PS Even voor de grap: zou je een leesdip kunnen krijgen door over leesdips te lezen? (Bij voorbaat mijn excuses. Disclaimer: ik ben niet aansprakelijk voor eventuele leesdips die voortvloeien uit dit blog.)

Verder lezen

7 originele cadeaus voor lezers
Favoriete boeken van 2019
Tips voor langzame lezers 
Mijn favoriete boeken over schrijvers 
12 kinderboeken die alle volwassenen gelezen moeten hebben (deel 1) 

Dit blog bevat affiliate links. Als je op de gelinkte site iets koopt, ontvang ik een kleine commissie. Het kost jou niets extra’s!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *