Hoe lees ik korte verhalen?

Inge Marleen Hoe lees ik korte verhalen van Lidewijde Paris

Hoe lees ik korte verhalen? 

Op mijn blog is het boek Hoe lees ik? van Lidewijde Paris vaker voorbijgekomen. Nu is het vervolg erop Hoe lees ik korte verhalen? aan de beurt!

Dit boek kocht ik onlangs omdat ik de laatste tijd meer korte verhalen lees. In Nederland zijn korte verhalen het ondergeschoven kindje van de literatuur. Zonde! En eigenlijk ook beklagenswaardig, want korte verhalen zijn juist zo interessant. De koningin van het korte verhaal, Mensje van Keulen, zei hierover: ‘Belachelijk, schandalig, omdat juist het korte verhaal doorgaans ­fictie bij uitstek is.’ (Parool)

En ik had het niet beter kunnen verwoorden. Korte verhalen zijn experimenteler dan een novelle of een roman. Een schrijver kan de fratsen die ie met de lezer uithaalt in een kort verhaal niet driehonderd pagina’s volhouden. Meestal dan. James Joyce heeft wel een dappere poging gedaan.

De beperking van het korte verhaal zit hem wat mij betreft dus enkel in de lengte. Het biedt zoveel mogelijkheden voor experiment, onderzoek, vreemde perspectieven en stijlen. 

Het juryrapport: vijf sterren voor Hoe lees ik korte verhalen?

Lidewijde Paris werkt aanstekelijk. Als zij schrijft, wil ik lezen. Ze geeft de lezer een rijke inkijk in haar leesstrategieën, maar laat ook voldoende ruimte over voor een eigen interpretatie. Ze stippelt haar eigen literaire schatkaart uit met op de x voor ieder wat wils. Ik hoop dat er nog een heleboel vervolgen komen over hoe zij leest. 

Veel boeken in het educatieve genre zijn ook echt educatief. Laat ik er niet omheen draaien: met educatief bedoel ik woest onaantrekkelijk. Die pak je er niet voor de lol bij na een lange werkdag. Deze boeken wel! Ze enthousiasmeren om te gaan lezen en om anders te gaan lezen. 

Had ik al gezegd hoe inspirerend ik deze boeken vind? Ja? Mooi!

Gaan deze boeken over lezen of over schrijven?

In Hoe lees ik? en Hoe lees ik korte verhalen? laat Lidewijde Paris je zien hoe zij boeken leest. Wat ze ziet, waar ze op let, met welke verwachtingen ze eraan begint en welke signalen ze oppikt waarmee ze die verwachtingen bijstelt.

Maar de boeken gaan over meer dan lezen en literatuurwetenschap. De boeken gaan ook over schrijven. Wat heeft de schrijver in het verhaal gestopt en wat komt daaruit? Wat is de rol van de interpretatie van de lezer? En hoe houdt de schrijver daar rekening mee?

Voor schrijvers zijn deze boeken geen schatkaart, maar een schatkist. Een uniek inkijkje in het leeshoofd van een uitgever en redacteur met jaren ervaring. Ik weet zeker dat deze boeken voor alle schrijvers waardevol zijn om hun technieken verder te ontwikkelen. 

En had ik al gezegd dat ze echt superleuk zijn!? Ja? Mooi!

Wat is jouw favoriete lees- of schrijfboek? 

Verder lezen

Favoriete boeken van 2019
Tips voor langzame lezers 
Mijn favoriete boeken over schrijvers 
Hoe schrijf je een kort verhaal? 10 tips! 
Waarom je geen korte verhalen moet schrijven
Populaire boeken die ik vreselijk vond 

Dit blog bevat affiliate links. Als je op de gelinkte site iets koopt, ontvang ik een kleine commissie. Het kost jou niets extra’s!

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *