Populaire boeken die ik vreselijk vond


Ga er maar lekker voor zitten, dit wordt een smeuïg blog! Vandaag deel ik boeken die ontzettend populair waren (‘bestsellers’), maar die ik gruwelijk slecht vond. Ik denk dat ik precies weet waar het is misgegaan bij deze boeken: bij bijna alle boeken had ik torenhoge verwachtingen.

Een klein leven

Hanya Yanagihara – Een klein leven

Een klein leven was het boek waar ik het meest naar uitkeek en ook mijn grootste teleurstelling. Dit boek is ZO Amerikaans. Je moet van oversized houden om dit boek mooi te vinden, denk ik. Alles is over de top en gecoat met een laagje wegwerpplastic en suiker. Nergens worden diepere lagen aangesneden, het blijft bij die oppervlakkige Amerikaanse prodentglimlachIk heb me door alle pagina’s heen geworsteld omdat ik anders niet hardop durfde te zeggen dat ik het niets vond. ‘Misschien wordt het nog beter op het eind?!’ Helaas niet.

De cirkel

Dave Eggers – De cirkel

Dit verhaal leek me interessant, een dystopische toekomstvisie, zoals 1984 van George Orwell. Dit boek past niet helemaal bij mijn ‘leestijl’ (is that a thing?), dus het riep niet zulke sterke gevoelens op als Een klein leven – en laten we eerlijk zijn, dat is ook een gave. De cirkel vond ik vooral saai en slecht geschreven. 

Taal is zeg maar echt mijn ding

Paulien Cornelisse – Taal is zeg maar echt mijn ding 

Een boek over taal, daar moet je als taalfanaat toch van houden? Zeker met die geweldige titel. Toen ik dit boek jaren geleden las vond ik het afschuwelijk. Oppervlakkig, popiejopie, flauw. Maar ik ben eigenlijk wel benieuwd of ik dat nu nog steeds zou vinden. Nu ik als mens ben gegroeid, zeg maar 😉 Online las ik dat het is geschreven in stand-upcomedystijl en misschien is dat ook meteen de oorzaak van mijn afkeer: stand-upcomedy is zeg maar echt NIET mijn ding.

Herman Koch – Het diner

Dit boek las ik jaren geleden en eerlijk gezegd kan ik me er niets meer van herinneren, behalve de gruwelgevoelens die ik erbij had toen ik het las – dat is dan wel weer een compliment voor het boek: het laat je iets voelen.

Hart van inkt

Cornelia Funke – Hart van inkt

Hier breekt m’n hart een beetje van. Ik wilde dit boek zo graag mooi vinden, het idee is geweldig! Maar de uitwerking wist me niet te strikken. Te langdradig en te weinig plot. Als er flink was geschrapt in de tekst had het denk ik nog een mooi boek kunnen worden, maar ik ben halverwege afgehaakt. Ik heb dit boek gelezen in het Engels, maar ik denk niet dat mijn teleurstelling door de kwaliteit van de vertaling komt (daar gaat het nog weleens mis, maar langdradigheid kan niet de schuld van de vertaler zijn).  

Ariel

Sylvia Plath – Ariel 

De grote Sylvia Plath. Ik heb dit boek gelezen nadat ik Jij zegt het van Connie Palmen uit had (prachtig! Tip! Aanrader!) en fonkelend nieuwsgierig was geworden naar deze mysterieuze, verwende en eigenzinnige vrouw. Het werd meer een worsteling dan een pelgrimstocht. 

My dark Vanessa

Kate Elizabeth Russell – My dark Vanessa

Het idee van dit boek sprak me heel erg aan. Ik vond het superjammer dat ik het tegen vond vallen. Je kan duidelijk zien dat de schrijver aan dit boek is begonnen op haar zestiende en er een decennium over heeft gedaan om het af te ronden. De stijl is een mix van adolescentie en ontluikend schrijverschap. Dat had gladgestreken kunnen worden, maar waarschijnlijk hebben de nostalgische gevoelens het gewonnen van de ratio tijdens het herschrijven. 

Welke boeken vond jij tegenvallen? 

Verder lezen

7 originele cadeaus voor lezers 
Favoriete boeken van 2019 
Tips voor langzame lezers 
Mijn favoriete boeken over schrijvers 
12 kinderboeken die alle volwassenen gelezen moeten hebben (deel 1) 
Help, ik heb een leesdip! Met deze 9 tips krijg je je leesplezier terug 

Wil je deze tegenvallers toch lezen? Ik zou het lief vinden als je ze koopt via een van de links in dit blog, dan ontvang ik een kleine commissie. Het kost jou niets extra’s! En laat vooral even weten wat jij ervan vond.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *