9 originele cadeaus voor schrijvers

9 originele cadeaus voor schrijvers

De extra bereid-je-voor-op-kerst-blog: de beste cadeaus voor schrijvers

Je bent dus op zoek naar originele cadeaus voor schrijvers. Ik ga ervan uit dat je alle standaard, doorsnee en cliché cadeaus zelf al hebt bedacht of ergens anders in een lijstje hebt gevonden. Dat wil niet zeggen dat notitieboekjes, pennen en ander gerei niet wordt gewaardeerd, maar je wil iets originelers. I’ve got you!

Website

1. Een website

Maak een leuke voucher voor een website, zodat de schrijver zelf de domeinnaam kan uitkiezen. Bloggen is een betere manier om uiteindelijk een boekcontract te krijgen dan je manuscript ongevraagd opsturen naar een uitgeverij. Je draagt dus indirect bij aan de carrière van je schrijfvriend(in)!

€ 30 – € 60

Invisible bookshelf

2. Invisible bookshelf

Een boekenplank waarmee je een paar van je favoriete boeken een ereplek kunt geven én een in het oog springend designelement voor in je huis: de onzichtbare boekenplank.

€ 9,95 (klein) – € 12,95 (groot)

Writer's block

3. Writer’s block

Geef een steuntje in de rug voor wanneer het even tegenzit met het schrijven: een writer’s block. Maar dan juist een die inspireert in plaats van blokkeert. 

€ 18,69 – € 56,08

Hoe lees ik? van Lidewijde Paris

4. Hoe lees ik? van Lidewijde Paris

Dit is een boek over lezen en daarom niet voor de hand liggend voor schrijvers, maar misschien daarom juist een must-read. In dit boek worden schrijftechnieken behandeld aan de hand van voorbeelden uit de hedendaagse literatuur. Lees ook deze recensie van de Volkskrant.

€ 12,50

Groot Etymologisch Woordenboek

5. Etymologisch woordenboek

Weer eens wat anders. Van Dale heeft een mooie en uitgebreide uitgave waarin iedere taalfanaat zich naar hartelust kan uitleven. Iets te veel van het goede? Deze etymologische scheurkalender voor 2020 is ook geniaal!

€ 82,50

Van Dale Online

6. Abonnement Van Dale Online

Een praktisch cadeau waar iedere schrijver baat bij heeft. Het scheelt veel tijd om woorden online te kunnen opzoeken. De online versie van Van Dale is daarnaast ook altijd het recentste woordenboek.

€ 75

Scrivener

7. Scrivener

Een ander praktisch cadeau is Scrivener. Probeer wel van tevoren te peilen of de schrijver hierop zit te wachten. Het is heel persoonlijk of iemand wel of niet met scrivener wil werken, omdat iedereen een andere manier van werken heeft.

€ 53

Hollands Maandblad

8. Een abonnement

Nu tijdschriften bijna niet meer los te verkrijgen zijn in de boekhandel, worden abonnenten steeds aantrekkelijker. Denk aan: Schrijven Magazine, Boekblad, Hollands Maandblad, Tirade, Awater, Extaze, De Revisor, De Parelduiker of Het Liegend Konijn. De meeste bladen hebben ook proefabonnementen die vaak voordeliger zijn, leuk als kerstcadeautje!

€ 27,50 – € 261

Scrabble

9. Scrabble

Bordspellen zijn weer helemaal in! Scrabble is mijn favoriet. Het is sociaal, want je zit niet de hele tijd op je telefoon en je leert er ook nog eens iets van. Pro tip: combineer met warme chocolademelk of een wijntje. En niet te vergeten het Scrabble-woordenboek!

€ 31,99

Bonustip! Sprinten door de slushpile

In de training Sprinten door de slushpile leren schrijvers hoe ze uitgevers, redacteuren en literair agenten professioneel kunnen benaderen om hun kans op publicatie aanzienlijk te vergroten. ‘Gewoon’ je manuscript opsturen is namelijk hoe het niet werkt! Je geeft schrijvers met deze training dus eigenlijk hun eerste publicatie cadeau.

€ 75,-

Iets minder originele cadeau-ideeën, maar daarom niet minder leuk

Ben je toch op zoek naar iets veiligers? Daar kan ik me ook wel wat bij voorstellen, december is al druk genoeg zonder moeilijke cadeaus. Je kunt dus ook gewoon gaan voor iets uit onderstaande lijst.

  1. Notitieboeken, bijvoorbeeld Moleskine.
  2. Een pen met ingegraveerde naam.
  3. Schrijfboeken, bijvoorbeeld: Alweer een bestseller (Sebes en Bisseling) of De kunst van het schrijven (Gardner).
  4. Schrijfwijzer (Renkema)
  5. Non-books van Blossom Books, bijvoorbeeld een mok.
  6. Speldjes, bijvoorbeeld van Etsy: deze of deze.
  7. Iets van The Literary Gift Company.
  8. Een boek.

Pssst: Geef je een boek? Een schrijver is je dankbaar als je het boek bij de lokale boekhandel koopt. Kan tegenwoordig ook heel makkelijk online (met gratis bezorging), dus daar hoef je het niet voor te laten! 

PS. Vergeet als leuk extraatje voor jezelf ook de Hebban adventskalender van dit jaar niet, elke dag een gratis ebook!

Verder lezen
Toolkit voor de schrijver
7 originele cadeaus voor lezers
Je manuscript herschrijven: do’s en don’ts
Manuscripten aanbieden bij uitgeverijen: hoe doe je dat (niet)?
De slushpile 101: de waarheid over ongevraagde manuscripten
Waarom ik ‘Show, don’t tell’ geen productief schrijfadvies vind
9 dingen die je moet weten VOOR je een roman gaat schrijven
Hoe schrijf je een kort verhaal? 10 tips!

Dit blog bevat affiliate links naar libris.nl en bol.com. Als je op deze websites iets koopt, ontvang ik een kleine commissie. Het kost jou niets extra’s!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *