Lezen en luisteren over boeken

Tekstbureau Inge Marleen - lezen, luisteren, schrijven

Lezen en luisteren over boeken, schrijvers en uitgevers. Het is Boekenweek, dus het kan weer! Want Boekenweek betekent: extra aandacht voor interessant leesvoer, achtergrondverhalen en inkijkjes in de levens van de schrijvers die we bewonderen. 

In dit blog heb ik mijn lees- en luistertips verzameld.

Artikelen

Op Hebban zijn Hanna Bervoets en Roxane van Iperen tijdens de Boekenweek gasthoofdredacteuren. Dat leidt natuurlijk tot veel moois.

Uitgever Mizzi van der Pluijm: ‘Goede literatuur maakt dat je ziel gaat zingen’ (Hebban)

Bijzondere vrouwelijke auteurs voor het voetlicht (Roxane van Iperen op Hebban)
De biografie van Fritzi Harmsen van Beek wil ik ook nog heel graag lezen, aangewakkerd door het boek Jagtlust van Annejet van der Zijl. De schrijver van deze biografie, Maaike Meijer, is ook te gast in de aflevering over Sylvia Plath van de podcast Tussen de regels, die ik hieronder noem. 

Boekentips van Hanna Bervoets voor de zomer van 2021 (Hebban)

Oscar van Gelderen: ‘Het is mijn job om ervoor te zorgen dat de schrijver kan schrijven, ik regel de rest’ (Hebban)

Podcasts

Grote Vriendelijke Podcast
Van deze podcast zijn alle afleveringen even goed, even mooi, even inspirerend. Aanrader! (Als je tenminste van kinderboeken houdt.)

The Write Off (Engels)
Een heerlijke podcast die me is getipt door schrijver Laila de Miranda. Voor ROSE stories doe ik de redactie van haar debuut Dromenvanger, dat dit najaar verschijnt. Maar goed, die podcast dus: een supergezellige, no-nonsense podcast over schrijven en de obstakels waar schrijvers zoal mee te maken krijgen. 

Tussen de regels
Tussen de regels is de spiksplinternieuwe literaire podcast van NRC. Een literaire salon over de beste en belangrijkste boeken van het moment. 

Een paar afleveringen die mij aanspraken:

Hanna Bervoets en de gruwelijke wereld van content moderators

Sylvia Plath: het tragische leven van een briljant schrijfster
Om eerlijk te zijn heb ik het leven van Sylvia Plath altijd interessanter gevonden dan haar werk. Toegegeven, poëzie is niet helemaal aan mij besteed. Toegegeven, ik heb alleen Ariel van haar gelezen. En keer op keer als ik over haar leven lees (of hoor), wil ik haar werk toch weer een nieuwe kans geven. Ook naar de nieuwe biografie ben ik razend nieuwsgierig.

Hoe de Harry Potter-boeken het wereldbeeld van een generatie bepaalden
Superinteressante aflevering zonder (voor)oordelen, maar mét waardevolle observaties. Want tja, die (voor)oordelen kom je toch nog weleens tegen als belezen en intelligente mensen over Harry Potter praten. Echt de moeite waard, dus! Thomas de Veen merkt op dat Harry Potter wel degelijk stevige literaire waarde heeft omdat er zoveel morele ambiguïteit en morele ontwikkeling in de boeken zit. En stiekem ben ik het daar hartgrondig mee eens.

Mediasensatie Lale Gül: wat maakt haar debuutroman zo bijzonder?

An Artist’s Duty (Wintertuinsessies)
In deze podcastreeks gaat Simone Atangana Bekono in gesprek met Alfred Schaffer, Daphne Huisden en Radna Fabias over engagement, hyperindividuele expressie en de ontwikkeling van kunstenaarschap.

De staat van het verhaal
Chris Lomans en Smita James gaan gedurende een jaar op zoek naar verhalen die we niet kunnen missen, omdat we als mens – maar ook als maatschappij – niet compleet zijn als we ze niet kennen.

Online: De schrijfopdracht
In deze podcast gaat Dennis Gaens met schrijvers in gesprek over de belangrijkste les die ze geleerd hebben over het schrijven.

Losse afleveringen

Damn, honey: Kinderboeken, verzetsvrouwen en de missers van Marie Lotte. Met Mylo Freeman 
Over een inclusievere (boeken)wereld.

Nooit meer slapen
Podcast van het gelijknamige radioprogramma over kunst en cultuur waarin ook af en toe schrijvers te gast zijn.

Kijken én luisteren (tv en video)

Het Voorwoord Live
Bekijk alle schrijversgesprekken van Het Voorwoord van de Boekenweek hier terug.

Brommer op zee
Ik hoor om me heen gemengde gevoelens over dit nieuwe boekenprogramma van VPRO. Ik vind het héérlijk dat het programma een samenwerking tussen de Nederlandse en Vlaamse letteren is en hoewel ik nog niet alle afleveringen heb gezien, vind ik het wél een fijn programma.

Minibieb der onvolprezen boeken
Nhung Dam gaat met haar minibieb langs bij schrijvers om hun onvolprezen pareltjes op te halen. Welke boeken zijn volgens hen onterecht in de diepe ravijnen van de vergetelheid gestort? 

Literaire agenda tijdens de boekenweek
Alle schrijversgesprekken die nog op de planning staan voor de Boekenweek/Het Voorwoord Live kun je hier in de gaten houden. 

Lees- en luistertips? Laat ze hieronder achter!

Verder lezen

Boekenweek 2.0: ‘Het Voorwoord van de Boekenweek’ + literaire agenda
Mijn favoriete boeken over schrijvers
Tips voor langzame lezers
Favoriete boeken van 2019
Kerstcadeautjes: mijn favoriete freebies!
7 originele cadeaus voor lezers


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *