Hoera, ik besta 5 jaar! + Wat heb ik geleerd van 5 jaar ondernemen?

Tekstbureau Inge Marleen - jarig

Jaaa, nu ben ik ook eindelijk eens aan de beurt voor een jubileum. Vandaag bestaat mijn bedrijf vijf jaar! In de beginjaren huisde ik enkel in de diepe krochten van het ouderwetse offline-bestaan. Tegenwoordig, om precies te zijn sinds oktober 2019, ben ik volledig uitgedost met website, blog en socialmediakanalen. Hoe dat zo is gekomen? Lees maar mee! 

De eerste wankele stappen

Mijn ondernemerschap komt voort uit mijn onvrede over werken in loondienst. Leuke banen zijn altijd fulltime. En meestal ook voor carrièretijgers zonder 9-tot-5-mentaliteit. Ik wilde niet fulltime werken en ik ben geen tijger maar een mens. Dat van die ‘geen 9-tot-5-mentaliteit’ klopt wel, maar als je om 5 over 9 komt aankakken op je werk, mag je je wel meteen even gaan verantwoorden bij Meneer of Mevrouw Baas. Watwillenzenoueigenlijk?

De reden dat ik niet fulltime wil werken is omdat ik sinds ik ben afgestudeerd van de kunstacademie knoerthard mijn best doe om mijn beeldende werk te ontwikkelen. Voor mij is het belangrijk dat ik tijd overhou om mijn atelier onveilig te maken. 

Op beeldend vlak heeft het even geduurd voor ik mijn draai vond, maar dit is waar ik me nu mee bezig hou:

Werken in loondienst vloekte daarbij. Een eigen bedrijf niet.

Stages

Om eerlijk te zijn heeft het ook wel even geduurd voor ik mijn draai vond in mijn werk. En in mijn bedrijf. Na mijn studie Taalwetenschap ging ik stage lopen op de redactie van Uitgeverij Prometheus, vond het geweldig, twijfelde of ik niet toch maar in loondienst moest gaan werken. Ik twijfelde eigenlijk over alles.

Tijdens het twijfelen kwam ik een inspirerende freelance opdracht tegen in de kunstsector. Ik schreef me in bij de Kamer van Koophandel en – hoe kan het ook anders – rampspoed volgde. De opdrachtgever liet zich failliet verklaren zodat hij zijn freelancers niet hoefde uit te betalen. 

Niet alleen mijn portemonnee, maar ook mijn zelfvertrouwen lag flink in de kreukels. 

Ondertussen bleef de boekenwereld aan me trekken, maar met één redactiestage kom je niet zo heel ver. Daarom stuurde ik een mail naar Querido Kinderboeken. De uitgeverij van mijn jeugdheld Joke van Leeuwen (ik wilde vroeger net als zij worden) en mijn volwassenheld Toon Tellegen.

Na een stage van zes maanden had ik de nodige kilometers in de redactiepen. De eerste freelance redactieopdrachten die volgden, sprokkelde ik via via bij elkaar. En zo rolde het sneeuwballetje voort. Elke opdracht trok weer nieuwe aan, in het begin langzaam, daarna steeds sneller.

De wedergeboorte

In de zomer van 2019 besloot ik dat het roer om moest toen werd aangekondigd dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers verplicht zou worden. Ik had inmiddels een goed bestand van uitgeverijen waarvoor ik werkte als persklaarmaker en hoewel het werk niet bepaald goed wordt betaald, kreeg ik het toch iedere maand voor elkaar om de huur op te hoesten.

Maar dat zou niet zo blijven als ik een dure verzekering moest afsluiten. Ik had dus nieuwe klanten nodig die een normaal en eerlijk uurtarief betaalden. Dat zou het makkelijkst gaan door mijn kansen te spreiden en ook commerciële teksten te gaan schrijven, dacht ik.

Nu is het anderhalf jaar later. Mijn site mag dan wel ‘tekstbureau’ heten, ik schrijf nog steeds (bijna) geen teksten voor klanten. Ik heb een echt redactiehart. Maar nu werk ik voor eerlijke tarieven! (En veel verschillende soorten klanten!)

Toekomstdromen

Zonder toekomstdromen kun je geen bedrijf runnen, vind ik. Dan kun je net zo goed in de loondienstlift gaan staan. Dus dit zijn ze dan, mijn dromen voor de toekomst:

1 Een eigen schrijfcursus

Ik loop al twee jaar met het idee om een schrijfcursus te maken. Tot nu toe stel ik het steeds uit vanwege allerlei smoesjes: ik bezit de techniek niet, een cursusomgeving is heel duur en misschien wil niemand mijn cursus doen. Wie zit er nou op mijn cursus te wachten? Het is vreselijk veel werk om de cursus te verkopen, ik besteed die tijd liever aan inhoudelijk werk. Ik ben heel slecht in presenteren en cursussen moeten per se video’s hebben.

Dat is allemaal nog steeds zo, maar dat maakt me niets meer uit. Ik ga het gewoon lekker toch doen. Maar dan anders. Het wordt een e-mailcursus met alleen tekst. En ook wel plaatjes, hoor. Maar geen video’s. Die kan ik altijd later nog toevoegen, mocht dat nodig zijn. Ik ben zelfs al begonnen! 

Schrijven is een solitaire bezigheid die grotendeels bestaat uit woorden. En als je niet van lezen houdt, moet je ook geen schrijver willen worden. Dus een tekstuele schrijfcursus lijkt me juist perfect voor de doelgroep. (Al sluit ik video’s op de lange termijn niet uit!)

Ik vind het ge-wel-dig om aan de cursus te werken en zit vol met ideeën voor nog meer cursussen, minicursussen, challenges en ander leuks. En voor de toekomst: echte, ouderwetse offline cursussen!

2 Vaste redacteur bij ROSE stories

Oké, dit is eigenlijk niet echt een droom, want het is al werkelijkheid geworden. Ik ben door ROSE stories gevraagd om de vaste redacteur van het kinderverhalentraject te worden! Spoiler: I said yes. Zo leuk! Het kinderverhalentraject heeft als doel om het kinderboekenaanbod diverser en inclusiever te maken.

3 Een hondje 

Wait, what? Mijn bedrijf en ik zijn één, dus ik zet hem er gewoon lekker bij. Ik droom al jaren van een hondje, maar het was nooit het juiste moment. Eerst vanwege geldgebrek, toen vanwege tijdgebrek, maar zo langzamerhand begint er een mooi evenwicht te ontstaan waarin ook ruimte is voor een mandje plus inhoud. Ik kan niet wachten!

4 …en een eigen boek?

En wie weet, op een dag, schrijf ik ook een eigen boek. There, I said it. Het begon een tijdje terug te kriebelen, ik mis het schrijven, ik wil weer. Dus wie weet. Ooit. Deze droom heb ik als zaadje in de aarde geplant: ik heb een schrijfgroep opgericht met een paar schrijvende kennissen! 

Wat ik heb geleerd van vijf jaar ondernemen

Je bent niet volleerd zodra je begint te ondernemen. Je werkt iedere dag aan je kennis en kunde. Je mag fouten maken (en hopelijk ook oplossen!). Je eigen mindset bepaalt voor een groot deel hoe succesvol je bedrijf is. En misschien wel het belangrijkste: werk áán je bedrijf, niet ín je bedrijf. Ik heb nog wel eventjes te gaan voor ik dat zelf ook heb geïmplementeerd, maar het maakt het ondernemen wel honderd keer leuker!

En als afsluiting: mijn meestgelezen blogs

577x 9 originele cadeaus voor schrijvers 
220x Manuscripten aanbieden bij uitgeverijen: hoe doe je dat (niet)? 
93x De slushpile 101: de waarheid over ongevraagde manuscripten 
93x Waarom ik ‘Show, don’t tell’ geen productief schrijfadvies vind 
89x Wat afwijsbrieven écht betekenen 
88x Voorkom deze 8 veelgemaakte fouten van beginnende schrijvers! 
71 x Nog 3 slechte schrijfadviezen (+ hoe schrijftalent tegen je kan werken) 

Dank je wel voor het klikken en kijken!

Blader gerust nog even verder:
Toolkit voor de schrijver
Je manuscript herschrijven: do’s en don’ts
De slushpile 101: de waarheid over ongevraagde manuscripten
Waarom ik ‘Show, don’t tell’ geen productief schrijfadvies vind

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *